Kako se piše Drugi srpski ustanak?

Podeli

Nedoumica oko pravilnog pisanja naziva ratova, ali i ustanaka i bitaka, vrlo je česta. U tu grupu, sasvim sigurno spadaju i nedoumice u vezi sa time kako se piše naziv nekog mirovnog sporazuma ili revolucije.

Kako se piše Drugi srpski ustanak?
Pexels- Ylanite Koppens

Ipak, pravopis srpskog jezika lako razrešava i tu nedoumicu.

Osnovno pravilo, parafrazirano, glasi:

Nazivi ratova, bitaka, ratova, ustanaka i revolucija uvek se pišu početnim velikim slovom, osim kada se koriste rimski brojevi za označavanje prve, druge ili treće bitke, revolucije ili rata, kada se naredna reč piše malim početnim slovom.

Ukoliko odlučite da Drugi sprski ustanak, Prvi svetski rat ili Veliki rat, recimo pišete tako da broj napišete slovima, onda je obavezno da početno slovo bude veliko.

Međutim, ukoliko vam je draža druga opcija, te želite da koristite rimske brojeve za označavanje toga koja bitka, ustanak ili rat je po redu, onda je pravilo potpuno drugačije. Naime, u tom slučaju se piše II srpski ustanak, I srpski ustanak, I svetski rat i slično. Dkle, nakon rimskog broja se koristi malo početno slovo.

Na primer:

Miloš Obrenović je bio vođa Drugog srpskog ustanka, dok je Karađođre poveo I srpski ustanak.

U Takovu je podignut II srpski ustanak.

U osnovi, Drugi srpski ustanak imao je za cilj konačno oslobođenje od turske vlasti.

Pre II srpskog ustanka izbila je Hadži-Prodanova buna.

Na crkveni praznik Cveti, koji je te 1815. godine pao na dan 23. aprila, u Takovu je podignut Drugi srpski ustanak, pod vođstvom Miloša Obrenovića.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *