Kada su neradni dani 2024. u Srbiji?

Podeli

I državni i verski praznici se na teritoriji Republike Srbije obeležavaju na dva načina, tako da su neki radni, a neki neradni dani.

neradni dani 2024
Pexels: Towfiqu barbhuiya

Takođe, postoje i oni praznici, poput verskih, Božića i Vaskrsa, odnosno državnih, kao što je Dan državnosti, koji podrazumevaju više neradnih dana.

Ne treba zaboraviti ni to da je naša zemlja multietnička, te da se u Srbiji maksimalno poštuju sve veroispovesti, pa su tako neradni dani 2024. i 10. april, odnosno Prvi dan Ramazanskog bajrama, za pripadnike islamske veroispovesti u našoj zemlji, ali i 16. juni, kada se obeležava Prvi dan Kurbanskog bajrama.

Za pripadnike katoličke veroispovesti, ali i vernike ostalih Crkava je i prvi dan Božića, koji se obeležava 25. decembra neradni dan 2024. u Srbiji.

Jevreji u našoj zemlji obeležavaju 12. oktobra Jom Kipur i to neradno.

Verski praznici u Srbiji

Svake godine je 7. januar, kada Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik Hristovog rođenja, neradni dan.

Budući da je Uskrs ili Vaskrs pokretan praznik, to su i tada neradni dani 2024. Srbija je zemlja u kojoj žive i pravoslavci i katolici, pa i praznik Hristovog vaskrsenja obeležavaju uglavnom različitih datuma. Ove godine je 05. maja Vaskrs za pravoslavne vernike, dok katolici Uskrs obeležavaju 31. marta 2024. godine.

Praznik koji je posvećen prvom srpskom arhiepiskopu, Svetom Savi, obeležava se radno, svake godine 27. januara, isto kao i Vidovdan, koji se obeležava 28. juna.

Državni praznici 2024.

Nakon Nove godine, kada su neradni dani 01. i 02. januar, naredni državni praznik koji podrazumeva neradne dane jeste Dan državnosti i podrazumeva dva neradna dana. Neradni dani za Dan državnosti su 15. i 16 februar.

Radno se 22. aprila obeležava još jedan državni praznik na teritoriji Republike Srbije – Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu.

Neradni dani su i 01. i 02. maj, kada se u našoj zemlji obeležava Međunarodni praznik rada, dok se Dan pobede 09. maja obeležava radno. Isto kao i Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, 21. oktobra.

Dan primirja u Prvom svestkom ratu je kalendarski poslednji državni praznik i obeležava se 11. novembra, kada je neradni dan.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *