Kako da nadođe majčino mleko?

Podeli

Vreme provedeno u dojenju izuzetno je važno i za mamu i za bebu, zato što osim ishrane, predstavlja i momente kada se stvara još jača veza između majke i novorođenčeta.

kako da nadodje majčino mleko
Pexels: MART PRODUCTION

Iako je dojenje potpuno prirodan proces, ima majki koje se susreću sa problemom nedostatka mleka ili čak potpunim odsustvom. U takvim trenucima je najbitnije sačuvati prisebnost, koliko god to delovalo nemoguće.

Zašto je majčino važno?

Majčino mleko predstavlja esencijalni izvor hranljivih materija, antitela i faktora rasta koji su specifično prilagođeni potrebama deteta u njegovim ranim danima. Izuzev proteina i ugljenih hidrata, u njemu ima i lipida i vitamina. Svaki od ovih elemenata igra ključnu ulogu u ishrani i razvoju deteta.

Uz to, u majčinom mleku se nalaze i antitelima, te mnoge druge komponente koje jačaju imunološki sistem novorođenčeta. Sve to pomaže detetu da se bori protiv infekcija i bolesti tokom ranog detinjstva.

Ne treba zaboraviti ni to da u majčinom mleku ima i hranljivih supstanci koje podstiču razvoj organa, nervnog sistema i drugih tkiva bebe. Lako se vari i apsorbuje u bebinom telu, obezbeđujući efikasno snabdevanje hranljivim materijama.

Sastav majčinog mleka se menja kako beba raste, a kako bi joj pružilo tačno ono što joj je potrebno u određenom trenutku.

Za dojenje je važna udobnost

Stvaranje udobnog i opuštajućeg okruženja je prvi korak ka uspešnom dojenju. Saveti o izboru pravilnog mesta za dojenje, udobnom položaju za majku i bebu, kao i o osiguranju mira i tišine u okolini, mogu biti ključni za podsticanje majčinog mleka.

Redovno dojenje je od suštinske važnosti za održavanje proizvodnje majčinog mleka. Razumeti koliko često i koliko dugo treba dojiti novorođenče, kao i kako prepoznati signale koji ukazuju na glad, može biti ključno u ovoj fazi.

Izmazanje kao način za nadolaženje mleka

Za stimulisanje mleka je izmazanje dojki vrlo važno, ukoliko za time postoji potreba. Obično se to savetuje ukoliko majka nema dovoljno mleka ili ukoliko dete nema dovoljno snage da sisa, pa ono ne može da nadođe u potrebnoj količini.

Ishrana i hidratacija igraju ključnu ulogu u proizvodnji majčinog mleka, te posebno treba voditi računa i o unosu adekvatnih namirnica, ali i o unosu dovoljne količine vode i tečnosti u toku dana.

Izbegavanje stresnih situacija

Uzevši u obzir da stres može imati značajno negativan uticaj na proizvodnju mleka, to je i vrlo važno da svaka majka ima na umu. Dobro je poznato da veća izloženost stresnim situacijama u tom periodu i te kako može negativno da se odrazi i na dojenje.

Narodni lekovi

Možda će današnjim mladim majkama biti čudno kada čuju da su žene nekada imale običaj da konzumiraju po čašu piva svakog dana, kako bi im majčino mleko neprekidno nadolazilo u dovoljnoj količini.

Takođe, dobro je i da redovno jedu domaće supe i čorbe, a u pojedinim situacijama može pomoći i redovno konzumiranje griza sa mlekom.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *