Kako glasi tekst pesme Gnezdo orlovo?

Podeli

Čini se da nikada do sada Beovizija nije privukla toliko pažnje i to ne samo publike u Srbiji, već i u zemljama okruženja. Za to je ove godine, definitivno zaslužna pesma Gnezdo orlovo, koju izvodi srpska pevačica Anđela Ignjatović, koja je poznata pod nadimkom Breskvica.

Kako glasi pesma Gnezdo orlovo? Breskvica evrovizija
Printscreren: youtube.com/@RTSPesmaEvrovizije

Breskvica – biografija ukratko

Mlada srpska pevačica rođena je u Beogradu 19. maja 2001. godine, a u muzičke vode je uplovila 2019. godine. Upravo te godine je objavila i prvi singl, čiji je naziv bio Utopia.

Budući da je u to vreme bila u vezi sa muzičarem, koji je poznat pod nadimkom Vojaž, Breskvica je sa njim snimila i duetske numere.

Medijsku pažnju je privukla kada je sa Vojažem i Vukom Mobom snimila numeru Koraci u noći.

Dobitnica je i značajnih nagrada u svetu muzike, kao što su Oskar popularnosti za otkriće godine i Youtube senzaciju u Banja Luci i Najbolje Youtube zvezde na Music Awards Ceremony, koju je osvijila sa Vojažem.

Solo karijeru je Breskvica započela singlom pod nazivom Bon Voyage. Ostalo je zabeleženo da je spot za tu numeru u roku od 24 časa imao više od čak milion pregleda.

Na muzičkoj platformi YouBox je Breskvica održala i prvi solo koncert. Budući da se to zbilo u periodu kada je bila aktuelna pandemija korona virusa, to je koncert bio održan online.

Popularnost ova srpska umetnica stiče i van granica naše zemlje i to najpre pesmama Ko to tamo peva i Sava i Dunav, koje izvodi sa Milošem Stojkovićem, koji je poznat pod nadimkom Heni. Upravo te numere su odlično plasirane na području Nemačke i Austrije.

Beovizija 2024. godine

Pred kraj prethodne godine odjeknula je vest da će Breskvica uzeti učešće na takmičenju Beovizija 2024. godine, kako bi predstavila svoju zemlju na najbolji mogući način, što Anđela svojom pristojnošću, bez ikakve sumnje može da učini.

Kada je predstavljena pesma Gnezdo orlovo, Breskvica je, kako prenosi „Eurovisionfun“, izjavila:

Nisam želela da učestvujem u nacionalnom finalu ni sa jednom drugom pesmom. Verujem da pesma koja se takmiči za odlazak na Evrovizij-u, treba da odražava zemlju koju predstavlja. Kako u smislu teksta i muzike, tako i u smislu značenja i scenskog prisustva. Mnogo smo razmišljali o tome i tako smo došli do toga da napišemo ovu, koju smo i poslali. Zaista verujem u ovu pesmu i sigurna sam da će se ljudima dopasti!

I bila je u pravu, jer je pesma Gnezdo orlovo zaista odjeknula i privukla pažnju mnogih, što zbog Anđelinog fantastičnog izvođenja, što zbog teksta.

Ipak, pesma Gnezdo orlovo, koliko god bila omiljenina mnogima, izazvala je lavinu komentara, među kojima je bilo i onih, koji se baš ne mogu okarakterisati kao pozitivni.

Gnezdo orlovo – reči

Tekst pesme Gnezdo orlovo definitivno jeste privukao pažnju mnogih i svako ima svoje tumačenje. Ipak, jedno je sigurno, osim patriotskih osećanja, ova pesma je i sjajno izvedena, pa i ne čudi što je privukla toliku pažnju da se sa pravom smatra favoritom takmičenja Beovizija 2024.

Reči pesme Gnezdo orlovo glase:

Proleće je sunce donelo,
Tamo iza brda sve je procvalo.
Na ravnici niče jabuka
Nezrela sa grane pade od jakog jauka,

Oblak sivi sakri nebo, crne ptice ponovo.
Grmi, seva, pada grad i ruši gnezdo orlovo,
Orlovo,
(Ruši gnezdo) orlovo,
Orlovo.

Budno jutro, noć je umorna,
Jabuka na travi, tužna, sumorna,
Opet cveta, pušta korenje,
Tek što uze tračak sunca, eto senke goleme.

Oblak sivi sakri nebo, crne ptice ponovo.
Grmi, seva, pada grad i ruši gnezdo orlovo.
Tata kaže malom orlu, „Biće sine gotovo“,
Otići će crne ptice, vedro biće ponovo.

Milo moje, hej, hej, hej,
Milo moje, milo moje, sve će biti gotovo.

Gnezdo orlovo – komentari

Većina stanovnika Srbije je vrlo pozitivno odreagovala na reči pesme Gnezdo orlovo, što i jeste za očekivati. Isto tako je za očekivati i da stanovnici pojedinih zemalja u okruženju baš i nisu blagonaklono gledali na ovu patriotsku pesmu, koju je mlada srpska umetnica izvela sa puno ljubavi i lepih emocija.

Iako se Anđela trudi da se ne osvrće mnogo na negativne komentare, budući da je, istini za volju mnogo više pozitivnih, ovih dana smo svedoci ne tako prijatne situacije za ovu mladu umetnicu, uzevši u obzir da su na njen račun iznete „optužbe“, ne bi li se tako, verovatno uticalo i na eventualni ishod takmičenja.

Bez želje da iznosimo druge komentare o ovoj temi, dovoljno je da navedemo Anđelinu izjavu o tome, koju prenosi „Telegraf“ u celosti:

Nakon priča i optužbi da mi je pesma „genocidna“ i da sam, kada sam je otpevala, imala bilo kakvu drugu emociju osim ljubavi prema svojoj zemlji i muzici, evo sada i izmišljenih poruka o nekom „plaćenom glasanju“ za mene. Neću se povući i neću ćutati, jer ja imam obraz, čast i vaspitanje koji mi nikada u životu ne bi dozvolili takvu sramotu.

Sramota je vaša, a moja je ljubav. Ljubav prema toj pesmi, prema muzici, prema Srbiji u kojoj sam rođena. I da, ja imam silnu želju da odem na Evroviziju, verujte da ni ne znate koliko gorim od želje da odem, jer znam da ne postoji stvar kojom mogu da obrukam bilo koga, jer prvenstveno nikada ne bih obrukala sebe i svoje korene. Bruka je vaša koji ovo radite.

Ko god da pobedi, samo neka časno pobedi!


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *