Kako koristiti ulje kurkume?

Podeli

Iako se biljka, čija je postojbina područje južnog dela azijskog kontinenta, širom sveta koristi kao začin, koji je uključen u mnoge recepte, kurkuma je poznata po lekovitim svojstvima, ali i po pozitivnom uticaju koji eterično ulje od kurkume ima na kožu i kosu.

Ulje kurkume
Pexels: Karl Solano

Osnovni sastojak kurkume je kurkumin, koji se koristi kao aditiv i dodaje mnogim prehrambenim proizvodima, kako bi ih zaštitio od negativnog dejstva sunčeve svetlosti. Baš zbog tog sastojka je upravo kurkuma čest sastojaka proizvoda koji se koriste za negu kože tokom sunčanja.

Ulje kurkume

Izuzev antibakterijskih i antiupalnih svojstava, ulje kurkume ima i antioksidativna, ali i diuretička i antitumorna, te antialergijska svojstva.

Osim toga, eterično ulje kurkume se neretko koristi kao prirodno sredstvo za zarastanje rana. Takođe je uočeno pozitivno dejstvo koje ulje kurkume ima na hemoroide i različite infekcije urinarnog trakta, a smatra se da može da potpomogne i funkcionisanje jetre ukoliko dođe do poremećaja funkcije tog organa.

Koristi se spolja i iznutra, kada se obično preporučuje konzumirati ulje kurkume u količini od tri do četiri kapi i to tri do pet puta u toku dana.

Ulje kurkume upotreba

S obzirom na to da se može koristiti i za spoljašnju i za unutrašnju upotrebu, to je vrlo važno prilikom upotrebe ulja ove biljke pridržavati se uputstva za upotrebu odabranog preparata, odnosno preporuke stručnog fitoterapeuta.

U većini slučajeva je preporučena dnevna doza od 20-ak kapi ulja maksimalno, s tim da je najmanja preporučena doza na dnevnom nivou 10-ak kapi.

Preciznije, većina preparata koji se mogu pronaći trenutno na tržištu podrazumevaju da se ulje kurkume koristi 3 do 5 puta dnevno, po 3 do 4 kapi.

Svakako je neophodno zatražiti preporuku stručnog fitoterapeuta, odnosno pošštovati ono što je navedeno u proizvođačkoj specifikaciji o količini i načinu konzumiranja ulja od ove biljke.

Ulje kurkume za lice

Primaran razlog zbog koga se često preporučuje ulje kurkume za lice i kožu vezan je za antinflamatorna svojstva koja taj preparat ima. Pored toga što ima pozitivan uticaj na upalne procese na licu i generalno na koži, eterično ulje kurkume smanjuje i otoke, ali i crvenilo.

Smatra se da može da pomogne i kod ekcema, ali i kod psorijaze, pa čak i kod akni.

Sem toga, ulje od ove biljke sadrži i antioksidanse, te zahvaljujući tome može da utiče na neutralizaciju slobodnih radikala, odnosno da na taj način spreči oštećenje kože. Samim tim se ulje kurkume za lice preporučuje i kao svojevrsna zaštita od pojave bora, ali i staračkih pega, budući da utiče na poboljšanje izgleda kože lica.

Hidrira kožu i vraća joj elastičnost, a može da pomogne i ukoliko na koži lica postoje tamne mrlje.

Ulje kurkume iskustva

Kada se koristi pravilno i u tačno određenu svrhu ulje kurkume, iskustva korisnika su u večini slučajeva pozitivna.

Naročito je važno voditi računa o tome da se koristi u skladu sa preporukom fitoterapeuta, odnosno proizvođača.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *