Zašto je kurkuma zdrava?

Podeli

Začin koji je tipičan za indijsku kuhinju, kari je na velika vrata ušao i u srpsku kuhinju. Poznat po karakterističnoj žutoj boji, koju mu daje upravo kurkuma, kari ima i specifičan, ljutkast ukus.

Zašto je kurkuma zdrava?
Pixabay – SoFuego

Izuzev što daje krajnje neobičnu aromu jelima, kurkuma je i zdrava, te se može koristiti i u formi čaja i kapsula.

Biljka Curcuma longa, odnosno njen koren, zaslužna je za dobijanje ovog začina. Mlevenjem korena ove biljke nastaje i kurkuma. Zahvaljujući prigmentu kurkuminu, ona ima specifičnu žuutu boju.

Kurkuma kao lek

U tradicionalnoj ajurvedskoj medicini se najčešće koristi kao lek, budući da se smatra da ima značajne benefite za zdravlje.

Neki od njih su i:

  • antioksidativno dejstvo
  • protivupalno dejstvo
  • poboljšanje varenja
  • smanjivanje bola
  • jačanje imuniteta
  • poboljšanje rada srčanog mišića
  • prevencija različitih oboljenja, pa i karcinoma
  • poboljšanje rada mozga

Budući da je kurkuma izuzetno bogata antioksidansima, a koji neutralizuju slobodne radikale, to se kurkuma kao lek može koristiti za obnovu ćelija, dok kurkumin ima pozitivan uticaj i na jačanje odbrambenih snaga organizma, te jačae imunitet.

Kao odlično prirodno sredstvo protiv različitih upalnih procesa preporučuje se upravo kurkumin i to najpre zbog protivupalnog dejstva, koje ga karakteriše. Smanjuje i rizik i od potencijalnih oboljenja srca, uzevši u obzir da smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi.

Karakterišu je i analgetska svojstva, pa se u tom smislu kurkuma može koristiti i kao prirodno sredstvo za smanjenje bola, ali i za bolje varenje, te za jačanje kognitivne moždane funkcije. Prema podacima određenih istraživanja, smatra se da kurkuma ima i antikancerogena svojstva, te da može uticati i na prevenciju pojave karcinoma.

Zašto je kurkuma poželjna u ishrani?

Kada se uzmu u obzir sve prednost koje nudi, sasvim je jasno i zbog čega bi kurkuma trebalo da bude uvrštena u redovnu ishranu.

Kao glavni aktivni sastojak začina kari, ova biljka mu daje karakterističnu žutu boju i specifičan ukus. Iako će jela, u koja se doda ovaj, tradicionalni indijski začin, sasvim sigurno imati neobičan ukus i boju, sigurno ćete vremenom osetiti značajne prednosti koje kurkuma za zdravlje ima.

Međutim, u terapijske svrhe mogu se koristiti i različiti preparati na bazi kurkume u tabletama i kapsulama ili kurkuma u prahu.

Kako se koristi kurkuma?

Izuzev u formi začina, odnosno praha, kurkuma se koristi i za pripremu čaja. U tom slučaju je neophodan kurkuma prah, koji se može dodati i u smutije i druge napitke po želji.

Druga opcija je sveža kurkuma, odnosno svež koren biljke. Tada se on može rendati ili seckati, te isto dodavati u jela ili se od njega može pripremati i vrlo ukusan čaj.

Treća mogućnost za korišćenje kurkume jesu već pripremljeni preparati, koji se na tržištu mogu naći u formi kapsula ili tableta.

Takođe, mogu se spravljati i maske za lice od kurkume, budući da je poznato i da kurkuma na kožu može i te kako da ima pozitivno dejstvo, samim tim što ima protivupalna svojstva.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *