Kako očistiti kamenac?

Podeli

Tvrdi mineralni talog koji se formira nakupljanjem naslaga na površinama kao što su slavine, sudopere, tuš kabine, pločice, WC šolje i slično svima je dobro poznata muka. Najčešći tip kamenca je kamenac od kalcijum-karbonata, koji se formira kada voda bogata mineralima, poput kalcijuma i magnezijuma, isparava i ostavlja iza sebe talog. Ovi mineralni talozi se vremenom nakupljaju i formiraju tvrdi, smeđi ili beli sloj koji se naziva kamenac.

Kako očistiti kamenac?
Pexels / Karloina Grabowska

Kamenac može biti ne samo estetski neprijatan, već i problematičan jer može začepiti slavine, smanjiti protok vode, oštetiti površine i smanjiti efikasnost uređaja poput bojlera ili mašina za pranje posuđa. Zato je važno redovno uklanjati kamenac kako bi se održala čistoća i funkcionalnost površina i uređaja.

Kada voda sadrži visoke koncentracije minerala poput kalcijuma i magnezijuma, ti minerali mogu dovesti do formiranja taloga na površinama sa kojima dolazi u dodir. Obično je ova pojava češća tamo gde je voda tvrđa, odnosno u kojoj je veća koncentracija mineralnih soli.

Taloženje kamenca može biti posebno izraženo na površinama koje često dolaze u kontakt s vodom, kao što su slavine, tuš kabine, sudopere i bojleri. Osim toga, kamenac se može nakupljati i u unutrašnjim delovima uređaja poput bojlera, mašina za pranje posuđa i mašina za veš, što može dovesti do smanjenja njihove efikasnosti i trajnosti.

Da bi se smanjilo taloženje kamenca, koriste se različiti sistemi za omekšavanje vode koji uklanjaju ili neutraliziraju minerale iz vode. Takođe, redovno održavanje i čišćenje površina na kojima se javlja kamenac i te kako može da pomogne.

Sirće protiv kamenca

Vrlo često se kao prirodno sredstvo za uklanjanje kamenca koristi sirće. Sadrži ocatnu kiselinu koja je vrlo korisna za razbijanje mineralnih naslaga kalcijuma i magnezijuma, koje i čine kamenac.

Koristi se na vrlo jednostavan način. Natopite komad krpe ili papirnatog ubrusa u obično belo sirće i omotajte ga oko površine sa kamencom. Ostavite da deluje nekoliko sati ili preko noći kako bi sirće imalo vremena da omekša kamenac. Zatim uklonite krpu i lagano istrljajte površinu četkom ili sunđerom. Na kraju dobro isperite.

Za uklanjanje kamenca iz bojlera ili kućnih aparata možete napraviti mešavinu od jednog dela belog, odnosno alkoholnog sirćeta i tri dela vode. Napunite uređaj tom tekućinom i pustite je da deluje nekoliko sati ili čak i preko noći. Zatim temeljito isperite uređaj više puta kako biste uklonili preostalo sirće.

Budući da sirće može imati jak i prilično neprijatan miris, to je preporučljivo dobro provetravati prostoriju tokom i nakon čišćenja. Takođe, sirće nije preporučljivo koristiti na površinama koje su osetljive na kiseline, poput mermera ili granita, jer može da ih oštetiti. U tim slučajevima, najbolje je koristiti specifična sredstva za čišćenje namenjena takvim površinama.

Soda bikarbona protiv kamenca

Soda bikarbona takođe može biti korisna u uklanjanju kamenca. Ona je blago alkalna, te može da pomogne u razbijanju mineralnih naslaga, a koristi se na vrlo jednostavan način.

Napravite pastu od sode bikarbone i vode, tako što ćete da pomešate jednake delove. Zatim nanesite pastu na površinu sa kamencom i ostavite je da deluje nekoliko minuta. Uz pomoć meke četke ili sunđera potom lagano istrljate površinu i uklonite kamenac, pa sve dobro isperite.

Za uklanjanje kamenca sa posuđa ili iz čajnika, možete napraviti mešavinu od dve do tri kašičice sode bikarbone i tople vode. Potopite predmete u tu mešavinu i ostavite ih da odstoje nekoliko sati ili preko noći. Na kraju sve dobro operite i isperite.

Iako je u osnovi soda bikarbona neabrazivna i sigurna za većinu površina, uvek je preporučljivo testirati je na manje vidljivom području pre upotrebe.

Limunov sok protiv kamenca

Još jedan prirodni proizvod koji se može koristiti za uklanjanje kamenca je limunov sok. On sadrži prirodne kiseline, kao što je limunska kiselina, koja može pomoći u otapanju mineralnih naslaga i uklanjanju kamenca.

Za slavine, tuševe i sudopere se koristi na vrlo jednostavan način. Iscedite sok iz limuna i nanesite ga direktno na površinu zahvaćenu kamencom. Ostavite ga da deluje nekoliko minuta kako bi kiseline iz limuna omekšale kamenac. Zatim koristite meku četku ili sunđer da istrljate površinu i uklonite kamenac, te na kraju dobro isperite.

Ukoliko u ketleru ima kamenca, potrebno je da ga napunite i da dodate nekoliko kolutova svežeg limuna. Zagrejte vodu do ključanja i ostavite da vri nekoliko minuta. Nakon što se voda ohladi, isperite i operite ketler kako biste uklonili preostali kamenac.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *