Kako pripremiti dete za polazak u vrtić?

Podeli

Prvi stresan događaj za svakog mališana uvek je polazak u vrtić. Ma kako posmatrali roditelji tu situaciju, nema nikakvog spora da je ona nova za dete i da samim tim može da izazove stres, koliko god to nekome zvučalo neverovatno, budući da se radi o mališanima.

Nekada je bilo uobičajeno da bake i deke brinu o deci. Ako to nije bilo moguće, obično bi bila angažovana neka starija komšinica da vodi računa o njima dok su roditelji na poslu. Reklo bi se da je vrtić pre tek nekoliko decenija u našoj zemlji bio samo „nužno zlo“. Pa ipak, bilo je i dece koja su od najranijeg uzrasta odlazila u vrtić i nisu imala nikakvih poteškoća.

kako pripremiti dete za polazak u vrtic, Pixabay
Pixabay

U principu, što je dete mlađe, barem prema iskustvu roditelja, lakše se uklopi. Kako odrasta, tako se javljaju nova pitanja i nedoumice, pa je u tom slučaju priprema deteta za polazak u vrtić vrlo važna.

Razgovor je nezamenljiv

Pod pretpostavkom da ste do određenog detetovog uzrasta vi kao roditelji radili na tome da sa njime izgradite odnos pun poverenja, ne bi trebalo da vam stvara poteškoću priprema deteta za polazak u vrtić. Tim pre što će vas vaš mališan sa puno pažnje slušati i sasvim sigurno veći deo toga razumeti.

Ipak, budite spremni na mnoštvo pitanja, posebno ako je reč o detetu starijeg uzrasta.

Dovoljno će biti da mu objasnite kako izgleda u praksi polazak u vrtić i šta to tačno znači, kao i šta ga tamo očekuje. Ali je u isto vreme naročito važno da mu jasno stavite do znanja da će biti zaštićeno i da za sve neprijatne situcije ne brine, ako mu se eventualno dogode, jer će tu biti vaspitačica.

Period adaptacije

Kada su u pitanju deca mlađeg uzrasta, čini se da je polazak u vrtić za njih jednostavniji. Naravno da i u tom slučaju mora da postoji određeni period, kako bi se mališan navikao na kolektiv, ali obično on prođe bez ikakvog stresa i za dete i za njegove roditelje.

Međutim, kada je u pitanju dete starijeg uzrasta, period adaptacije može biti pun uspona i padova. Neretko se događa i da dete odbija da nastavi da pohađa vrtić. U takvim situacijama je važno da roditelji budu mudri i staloženi, te da mu objasne zbog čega je to dobro za njega. Podrazumeva se da bi trebalo da vode računa o tome koje reči će koristiti i o tome da pažljivo odaberu način na koji će detetu bolje predstaviti celokupnu situaciju, tako da ono to razume i prihvati.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *