Kako se kiseli kupus za zimu?

Podeli

Neizostavni deo trpeze u srpskim kućama tokom zime su jela od kiselog kupusa, poput podvarka ili posne, te mrsne sarme, recimo. Tradicionalno, svaka kuća priprema kiseli kupus pred početak zimskog perioda, kako bi uživali u ukusima ovih jela i u toku zime.

Kako se kiseli kupus za zimu?
pixabay: AppleBerryBlues

U Srbiji, ova praksa seže duboko u prošlost, jer se kupus smatra vrlo korisnim za zdravlje, a tradicionalna jela koja se od ove namirnice pripremaju se često konzumiraju u toku zime. Sem toga, takav način očuvanja hranljivih sastojaka, kojih ima u kupusu, upravo je odličan način za njihovo korišćenje, a uz to i za pripremu vrlo ukusnih jela.

Zašto je dobro jesti kiseli kupus?

Izuzetno bogat izvor vitamina C, koji je ključan za očuvanje imunološkog sistema, kiseli kupus je naročito koristan za organizam tokom hladnijeg perioda godine. Osim toga, pozitivno utiče na varenje i opšte zdravlje probavnog sistema.

Ne treba zaboraviti ni to da je kupus odličan izvor vitamina K, te u njemu ima i vlakana i antioksidanata, što ga čini vrlo korisnom za zdravlje.

Kiseli kupus – priprema

Osnovni sastojci koji su potrebni za kiseli kupus su:

  • svež kupus
  • so
  • voda

Od ključne važnosti je količina soli koja se koristi, jer ona i ima uticaja na celokupan proces fermentacije. Da biste imali bolji uvid u to koliko je soli potrebno za kiseli kupus, treba da imate na umu da je za 10 kilograma kupusa preporučeno 200 do 300 grama soli.

Kiseli kupus – korak po korak

1. Operite glavice kupusa i uklonite spoljne listove. Zatim izdubite koren kupusa.

2. U bure ili neku drugu veću posudu poređajte glavice kupusa i to tako da koren bude okrenut na gore. Ovo je vrlo važno jer upravo u udubljenje, u kome je prethodno bio koren, treba da napunite solju.

3. Kako koji red kupusa ređate, tako dodajete so u svako udubljenje. Posebno je važno da svaku glavicu dobro “zaglavite”, kako bi se kupus što bolje ukiselio.

4. Nakon svega toga je potrebno da nalijete kupus vodom i da dobro zatvorite bure, odnosno posudu.

Možete preko staviti neki teži predmet i obavezno ostavite bure na sobnoj temperaturi, a nakon što počne da fermentiše, možete da ga prebacite na hladnije mesto.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *