Na kom kontinentu je Katar?

Podeli

U severoistočnom delu Arabijskog poluostrva, okružena sa jedne strane Persijskim zalivom, a sa druge teritorijom Saudijske Arabije nalazi se država Katar.

Na kom kontinentu je Katar?
pixabay: Konevi

Budući da je u pitanju unitarna parlamentarna ustavna monarhija, to Katarom vladaju članovi dinastije Tani. Trenutno je na čelu zemlje emir Tamim inb Hamad. Treba napomenuti da je za to zaslužan ugovor koji je Muhamed ibn Tani 1868. godine potpisao sa Velikom Britanijom. Tim ugovorom je i država Katar stekla poseban status.

Nezavisnost od Velike Britanije, čiji je protektorat bio, Katar stiče 1971. godine.

Emin Tamim ibn Tani prema Ustavu države ima značajnu vlast, kako izvršnu, tako isto i zakonodavnu. U suštini, upravo on je zadužen za imenovanje članova Vlade i predsednika Vlade, s tim da postoji mogućnost i da određene emirove odluke budu blokirane od strane Savetodavne skupštine, koja takođe ima određena ovlašćenja i za razrešavanje ministara.

Kratka istorija Katara

Zbog činjenice da je antički geograf Klaudije Ptolomej još tokom drugog veka, prilikom crtanja mape tog dela sveta, poluostrvo na kome se danas nalazi država Katar, u jugozapadnom delu Azije, ucrtao pod nazivom Katara, to je i država nosila takav naziv sve do 18. veka.

Pripadnici različitih plemena živeli su na tom području, da bi pripadnici arapske dinastije Abasida došli na vlast 750. godine. Kasnije su to područje naselili i trgovci iz Portugala, a Osmanlije 1538. godine osvajaju i teritoriju današnjeg Katara.

Nedugo nakon Velikog rata je izbila arapska pobuna protiv turske vlasti, kojoj se pridružio i Katar, što je rezultiralo time da zemlja zvanično postane protektorat Velike Britanije, a nakon podele Osmanskog carstva.

Na dan 3. novembra 1916. godine je šeik Abdulah bin Jasim el Tani potpisao sporazum sa Velikom Britanijom, prema kome je ta zemlja trebalo Kataru da obezbedi kompletnu zaštitu od napada sa morske strane, dok se Katar obavezao da neće imati bilo kakve odnose sa nekom drugom velikom silom, navodi “Vikipedija”.

Još jedan ugovor je potpisan 5. maja 1935. godine, kojom prilikom je Velika Britanija odobrila Kataru da se zaštiti i od unutrašnjih opasnosti, ali i od onih koje dolaze spolja.

Nezavisna suverena država Katar je postao 3. septembra 1971. godine, budući da je na taj dan Velika Britanija ovoj državi i zvanično dala nezavisnost.

Nakon što je od oca zvanično postao osoba koja se nalazi na čelu zemlje, emir Hamad ibn Kalifa el Tani je učinio pomak u liberalizaciji:

 • pokrenuta je televizija Al Džazira
 • žene su dobile pravo glasa na opštinskim izborima
 • izrađen je prvi Ustav
 • u Dohi, glavnom gradu Katara, osveštana je rimokatolička crkva

Godine 2022. Katar je bio domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu

katar
pixabay: Konevi

Zanimljivosti o Kataru

 • Jedno od najvažnijih nalazišta bisera, odnosno stanište bisernih školjki, nalazi se u moru koje okružuje Katar.
 • Još 1939. godine su otkrivene rezerve nafte na teritoriji Katara, a njihova eksploatacija je počela po završetku Drugog svetskog rata.
 • Upravo zahvaljujući nafti je Katar doživeo ekspanziju.
 • Godine 1976. je na teritoriji Katara okriveno najveće polje gasa na celom svetu.
 • U Kataru se poštuje šerijat u zakonodavstvu.
 • Doha je glavni grad Katara, u kome živi više od 80% celokupnog stanovništva zemlje.
 • U blizini Dohe nalazi se veštačko ostrvo Perl Katar.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *