Kako se kuva pirinač?

Podeli

Da li ste se ikada zapitali zašto vaš pirinač ponekad ispadne previše lepljiv ili, sa druge strane možda, suv i tvrd? Kako se to da nešto tako jednostavno kao pirinač može skuvati na toliko različitih načina?

Kako se kuva pirinač
Pixabay – nmapower

Pirinač, kao simbol kultura koje su starije od vremena i kao nezaobilazna namirnica na trpezama širom sveta, ima duboko ukorenjeni značaj u životima milijardi ljudi. Ova skromna žitarica postala je ne samo esencija svakodnevnih obroka, već i predmet kulturne razmene, ekonomskih transakcija i tradicionalnih rituala.

Dok azijski pejzaži odišu zlatno-žutim pirinčanim poljima, pijace u Evropi i na drugim kontinentima pružaju bogat izbor raznih vrsta pirinča, svaka sa jedinstvenom teksturkom i ukusom.

Međutim, uprkos svojoj globalnoj popularnosti i svakodnevnom prisustvu, veština kuvanja pirinča ostaje pravi izazov za mnoge.

Različite sorte pirinča, promenljive metode kuvanja i razlike u kvalitetu vode samo su neki od faktora koji mogu uticati na konzistenciju i ukus.

Od sastojaka će vam biti potrebno sledeće:

  • 1 šolja pirinča po izboru
  • 2 šolje vode
  • soli po ukusu
  • začini po želji (peršun, biber, origano, celer)

Za beli pirinač, često se koristi odnos 1:2 (jedna šolja pirinča na dve šolje vode). Za integralni pirinač, možda će vam biti potrebno malo više vode.

Kako se kuva pirinač korak po korak?

1. Operite pirinač pod hladnom vodom dok voda ne postane skoro prozirna. Ovo će ukloniti višak skroba i sprečiti da pirinač postane lepljiv nakon kuvanja.

2. Stavite pirinač u šerpu i dodajte odgovarajuću količinu vode. Dodajte malo soli po ukusu (opciono).

3. Šerpu stavite na šporet i pojačajte temperaturu do maksimuma.

4. Kada voda proključa, smanjite temperaturu na najniže i pokrijte šerpu poklopcem.

5. Neka se pirinač kuva na laganoj vatri dok ne upije svu vodu, što obično traje oko 15 do 20 minuta za beli pirinač, ili 30 do 40 minuta za integralni pirinač.

6. Kada je pirinač gotov, isključite ringlu i ostavite ga pokrivenog još nekoliko minuta.

7. Nakon kuvanja, viljuškom nežno promešajte pirinač da ga razdvojite, a zatim ga servirajte prema želji.

Imajte na umu da postoje različite vrste pirinča i svaka može imati svoje specifične zahteve za kuvanje. Uvek proverite uputstva na pakovanju, ukoliko su navedena.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *