Kako se piše po podne ili popodne?

Podeli

Srpski jezik je bogat i složen jezik, i kao svaki drugi, ima utvrđena gramatička pravila, ali i izuzetke. Jedno od gramatičkih pravila koje često izaziva nedoumice je pravilno pisanje složenih imenica. Složene imenice su imenice koje su sastavljene od dve ili više imenica ili od imenice i prideva.

kako se pise po podne ili popodne
Pixabay: Brett Sayles

Pitanja u vezi sa tom temom, koja izazivaju nedoumice, svakako su brojna, a jedno od najrasprostranjenijih koje se tiče pravilnog pisanja složenih imenica jeste pitanje kako se piše reč popodne. Da li se piše sastavljeno ili rastavljeno?

Istini za volju, u srpskom jeziku, i popodne i po podne su pravilni oblici za označavanje doba dana koje sledi posle podneva. Međutim, postoji razlika u upotrebi ova dva oblika.

Popodne kao imenica

Kada se popodne upotrebljava kao imenica koja označava doba dana, piše se sastavljeno, što jasno pokazuju primeri:

Celo popodne pada sneg.

Proveli smo lepo popodne.

Po podne kao priloška odredba za vreme

Kada se ovaj termin upotrebljava kao priloška odredba za vreme, piše se rastavljeno. A to najbolje prikazuju sledeći primeri:

Idemo u školu po podne.

Razgovor ćemo nastaviti po podne.

Dakle, pravilno je pisati i popodne i po podne, ali je važno razlikovati u kom kontekstu se reč upotrebljava. Kada se reč popodne upotrebljava kao imenica, piše se sastavljeno, a ako u rečenici ima funkciju priloške odredbe za mesto, tada se piše rastavljeno.

Osim gramatičkih pravila, prilikom pisanja reči popodne treba imati u vidu i kontekst u kojem se upotrebljava. Na primer, ako pišemo službeni tekst, kao što je recimo poslovna prepiska, uvek ćemo pisati popodne sastavljeno, a bez obzira da li se upotrebljava kao imenica ili kao priloška odredba za vreme.

Međutim, ako pišemo neki neformalni tekst, kao što je na primer poruka prijatelju, možemo se odlučiti da pišemo po podne rastavljeno, čak i kada prema pravilima treba da bude napisano sastavljeno, a ukoliko nam tako jednostavno više odgovara.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *