Kako očistiti več mašinu?

Podeli

Vrlo često smo skloni da aparate u domaćinstvu, koje svakodnevno koristimo, zanemarujemo kada je u pitanju održavanje. Sasvim sigurno, jedan od takvih aparata su i veš mašine.

kako očistiti veš mašinu
Pexels: Towfiqu barbhuiya

Iako mnogi o tome baš i ne razmišljaju, činjenica je da mašine za veš, kao i sve ostale aparate u domaćinstvu treba redovno održavati i čistiti, kako bi duže trajale i radile bez ikakvih poteškoća.

Nečistoće, ostaci deterdženta, kamenac iz vode, pa čak i neke bakterije, mogu se taložiti unutar mašine, što može rezultirati ne samo manje efikasnim pranjem, već i potencijalnim oštećenjima i neprijatnim mirisima. Dakle, da bismo osigurali da naša odeća izlazi iz mašine zaista čista i sveža, potrebno je redovno i temeljno čišćenje veš mašine.

Čišćenje veš mašine – korak po korak

Jedna od najjednostavnijih varijanti za čišćenje veš mašine podrazumeva korišćenje sode bikarbone i alkoholnog sirćeta.

Sipajte 2 pune šolje sode bikarbone direktno u bubanj mašine. Zatim, postavite mašinu na najtopliji ciklus i pustite je da radi bez veša. Nakon što se ciklus završi, dodajte 2 pune šolje belog sirćeta u bubanj i ponovite postupak sa toplim ciklusom. Sirće će pomoći u razbijanju naslaga kamenca i uklanjanju neugodnih mirisa.

Posebno je važno i čišćenje fioke za deterdžent, što je u principu vrlo jednostavno. Potrebno je samo da izvadite fioku iz mašine i temeljno je operete pod mlazom tople vode, koristeći četkicu za zube kako biste očistili sve teže dostupne delove. Takođe, možete napraviti i pastu od sode bikarbone i malo vode te je koristiti za skidanje tvrdokornih naslaga. Nakon toga, isperite fioku alkoholnim sirćetom da uklonite sve ostatke.

Ne zaboravite i da redovno čistite filter veš mašine.

Saveti za održavanje veš mašine

Posebno je važno da nakon što temeljno očistite veš mašinu, vodite računa i o njenom održavanju. U principu su to neke, jednostavne radnje, koje bi trebalo da vam pređu u naviku.

Nakon pranja veša, ostavite vrata mašine otvorena kako bi se unutrašnjost osušila i sprečila formiranje plijesni i bakterija.

Koristite manje deterdženta, jer preterivanje sa deterdžentom može dovesti do njegovog taloženja u mašini. Pratite uputstva proizvođača za doziranje.

Barem jednom mesečno, preporučuje se čišćenje veš mašine kako bi se održala u najboljem mogućem stanju.

Redovno čišćenje i održavanje veš mašine osigurava ne samo čistu i svežu odeću, već i produžava vek trajanja vašeg uređaja, štedeći novac i energiju na duže staze. I zato, investirajte malo vremena u održavanje mašine, a ona će vam se zauzvrat „zahvaliti“ besprekornim radom.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *