Ko je bila starogrčka boginja ljubavi?

Podeli

Bogatstvo grčkih mitova, u kojima su glavni junaci najpre vrhovna božanstva strogrčkog panteona, a odmah zatim i nimfe, divovi i druga mitska bića, vekovima unazad bili su inspiracija mnogim umetnicima.

Pexels: GEORGE DESIPRIS

Ipak, malo koje božanstvo je toliko često slavljeno i prikazivano kao boginja ljubavi. Afrodita je simbol strasti, lepote i požude, ali i zaštitnica moreplovaca, zaljubljenih, pa čak i žena, koje su se bavile najstarijim zanatom.

U Antičkoj Grčkoj postojali su brojni bogovi i boginje, koji su odražavali ljudske strasti, slabosti, snove i nadanja. Ova božanstva nisu samo personifikovala prirodne sile ili apstraktne ideje, već su bila prikazivana kao vrlo živopisne i kompleksne ličnosti sa kojima su se smrtnici mogli poistovetiti, budući da su imali i vrline i mane. Među ovim božanstvima, boginja ljubavi Afrodita posebno se ističe zbog svog univerzalnog značaja i privlačnosti.

Afrodita nije bila samo božanstvo koje je simbolizovalo fizičku privlačnost ili romantične strasti. Njena uloga u grčkoj mitologiji je mnogo dublja i složenija. Ona je predstavljala sve oblike ljubavi – od nežne i čiste do strasne i nesavladive. Kao takva, ona se nalazi u srcu mnogih mitova, legendi i priča koje istražuju kompleksnost ljudskih odnosa i emocija.

Njena prisutnost može se pratiti kroz mnoge aspekte grčke kulture. Kroz prizmu Afrodite, Drevni Grci su razmišljali o prirodi ljubavi, njenim blagodetima i opasnostima, i o tome kako se ona odnosi prema drugim vrednostima poput časti, dužnosti i ambicije.

Zahvaljujući ovim bogatim narativima i slojevitoj ulozi koju je imala u grčkoj kulturi, Afrodita je postala jedna od najprepoznatljivijih figura iz starogrčke mitologije, čiji se uticaj proteže kroz vekove i čija priča ostaje relevantna i danas. Iako boginja ljubavi, ona nije samo simbol strasti, već i svedok i sudionik u večnoj ljudskoj potrazi za razumevanjem najdubljih i najmisterioznijih aspekata srca i duše.

Život boginje ljubavi

Poštovana kao božanstvo lepote, ljubavi i plodnosti, Afrodita je imala ključnu ulogu u mnogim mitovima i legendama. Njena moć nije bila samo u sferi romantične ljubavi, već je bila zaštitnica pomoraca, pratilja heroja i, ponekad, intrigantna figura u složenim ljubavnim aferama bogova i smrtnika.

Bila je poznata kao žena izuzetne lepote. Pored toga što je zauzimala jedno od centralnih mesta u panteonu starogrčkih bogova, njen uticaj je prožimao svakodnevni život, kulturu i umetnost Antičkih Grka.

Rođena iz morske pene, Afrodita je bila neobično božanstvo u smislu njenog porekla i porodice. Iako je često opisivana kao kći vrhovnog boga Zevsa i boginje Dione, najpoznatija legenda koja se za nju vezuje tiče se njenog, posve neobičnog rođenja.

Imala je mnogobrojne ljubavne afere, kako sa bogovima, poput Aresa, tako i sa smrtnicima, poput Adonisa.

Afrodita nije bila obična boginja. Ona je posedovala čarobni pojas koji bi svakoga mogao učiniti zaljubljenim u nju. Kroz mitove o njoj, može se videti kako je njen uticaj mogao biti blagotvoran, ali i razarajući. Kao što je u slučaju Trojanskog rata, recimo, gde je jedan mali čin u kome je učestvovao Paris doveo do desetogodišnjeg sukoba.

Širom Antičke Grčke, Afrodita je bila poštovana kroz različite kultove i obrede. Na ostrvu Kipar, gde se verovalo da je prvi put stupila na kopno, podignuti su raskošni hramovi njoj u čast. U Pafosu i drugim mestima, sveštenice su izvodile obrede plodnosti u čast boginje ljubavi. U Atini je, međutim, bila poštovana kao Afrodita Pandemos, boginja ljubavi koja je bila dostupna svima, dok je na drugim mestima bila poštovana kao Afrodita Urania, božanska i nebeska ljubav.

Ona je predstavljala sve što je ljubav mogla biti – od najčistije i najnežnije do najstrastvenije i potpuno razarajuće. Priče o Afroditi su odražavale složenost ljudskih emocija i odnosa, a njen uticaj se oseća čak i danas, dok je i dalje poštujemo kao večni simbol ljubavi i lepote.

Gde je rođena Afrodita?

Malo koji mit je toliko jedinstven i prepoznatljiv kao priča o rođenju Afrodite, boginje ljubavi. Prema jednoj od najpoznatijih verzija priče, događaji koji su prethodili njenom rođenju dešavaju se u vremenu Titana, pre nego što su bogovi sa Olimpa čvrsto uspostavili svoju dominaciju. Uran, kao bog neba i prvobitni vladar sveta, bio je tiranin sklon nasilju, te je pokušao da uništi sve svoje potomke koje je imao sa Geom, boginjom zemlje. Zbog njegovih zlodela, Gea je stvorila veliki srebrni srp i zamolila svoje sinove titane da se suprotstave svom ocu.

Najmlađi među titanima, Kronos, je prihvatio majčin zahtev. U odlučujućem trenutku, on je izvršio stravičan čin kastracije svog oca, bacajući odsečene delove u more.

Kada su delovi Uranovog tela pali u more, oko njih se formirala bela pena. Iz ove pene, uz pomoć vodenih vetrova i morskih struja, počela je da se oblikuje prelepa figura. Na kraju, iz pene je izronila potpuno formirana Afrodita, božanstvo prefinjene lepote i neizmerne moći.

Njeno ime je, prema nekim tumačenjima, izvedeno iz grčke reči aphros, što znači pena, simbolizujući njen neobičan početak.

Nakon rođenja, morske struje su nosile mladu boginju prema obali. Verovalo se da je prva zemlja na koju je kročila bilo ostrvo Kipar. Kada je stigla na obalu, bila je dočekana od strane Hora, božanstva godišnjih doba, koji je prekrio mladu boginju belim velom i stavilo vence oko njenog vrata. Od tog trenutka, Kipar je postao jedno od glavnih svetilišta i mesta poštovanja Afrodite.

Zanimljivosti o boginji ljubavi

 • Afrodita je u rimskoj mitologiji poznata kao Venera.
 • Imala je dva glavna kulta – jedan na Kipru i jedan u Korintu.
 • Imala je mnogo dece, uključujući Erosa, kome je ekvivalentan Kupidon u rimskoj mitologiji.
 • Bila je poštovana i kao zaštitnica prostitutki u Antičkoj Grčkoj.
 • Zlatna jabuka „za najlepšu“ koja je dovela do Trojanskog rata bila je namenjena njoj.
 • U nekim pričama, njen sin Eros koristi zlatne i olovne strele da bi izazvao ljubav i odbojnost.
 • Afrodita je bila ljubomorna na lepotu smrtnica, kao što je to bio slučaj sa Psihom.
 • U brojnim pričama, njen gnev je bio jednako snažan kao njena ljubav.
 • Povezana je sa golubicama i školjkama u umetnosti.
 • Smatra se da je donela ljubavnu poeziju u Grčku.
 • Bila je poznata kao zaštitnica brakova, ali je često bila u vezi sa drugima uprkos svom braku.
 • Njena moć nad ljubavlju i požudom često je prikazivana kao dvostruki mač.
 • Smatra se da je bila blagonaklona prema onima koji je poštuju, ali osvetoljubiva prema onima koji je izazivaju.
 • Umetnici su je često prikazivali sa ružama, simbolom ljubavi.
 • U mnogim pričama koristi svoju lepotu kao oružje.
 • U nekim verzijama mitova, stvorena je da bude savršeno žensko biće.
 • Njen muž, Hefest, bio je bog kovača i bio je potpuna suprotnost njoj po izgledu.
 • Legenda o njenom rođenju često je prikazivana u umetnosti, naročito u poznatom delu Rođenje Venere, renesansnog slikara Sandra Botičelija.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *