Kako i kada je nastala četkica za zube?

Podeli

Čišćenje zuba i oralna higijena imaju dugu istoriju koja seže hiljadama godina unazad. Dok je savremena četkica za zube izum 20. veka, primitivni alati za čišćenje zuba postojali su mnogo ranije.

kako i kad je nastala cetkica za zube
Pixabay: PhotoMIX-Company

U potrazi za savršenim sredstvom za održavanje oralne higijene, ljudska civilizacija je prešla dugu i zanimljivu putanju. Iako danas uživamo u prednostima savremene tehnologije i dizajna čak i kada je reč o četkicama za zube, naši daleki preci su koristili ono što im je bilo dostupno u prirodi da bi održali svoje zube čistim

Od grana drveća i životinjskih kostiju do prvih rukotvorina od bambusa i svinjskih dlaka, potraga za idealnim alatom za čišćenje zuba odražava duboku ljudsku potrebu za zdravljem i estetikom.  U tom smislu nastanak četkice za zube nije samo priča o evoluciji jednog upotrebnog predmeta, nego je i svojevrstan snalažljivosti i kreativnosti, ali i prilagodljivosti i neprestane težnje čovečanstva ka poboljšanju svakodnevnog života.

Primitivna četkica za zube

Pripadnici drevnih civilizacija koristili su tanke grane i stabljike koje bi zgnječili na jednom kraju, a kako bi formirali neku vrstu četke. Ovi alati, često nazivani štapići za žvakanje korišćeni su za najpre čišćenje zuba, ali i za masiranje desni.

U nekim kulturama, oštri predmeti poput kostiju i trnja koristili su se za čišćenje između zuba.

Prve četkice za zube

U Drevnoj Kini, za vreme vladavine dinastije Tang, što je bilo u periodu između 619. i 907. godine razvijene su i prve prave četkice za zube. Često su bile napravljene od kostiju ili bambusa, a imale su i čekinje od svinjske dlake.

Ideja o četkici za zube stigla je u Evropu iz Kine. Početkom 17. veka, Evropljani su počeli da usvajaju ovu praksu, mada su te prvobitne četkice bile skuplje i teže dostupne.

Savremene četkice za zube

Do sredine prošlog veka, svinjske čekinje bile su standard za četkice za zube. Međutim, tokom Drugog svetskog rata, bilo je teško nabaviti svinjske čekinje iz Evrope, što je dovelo do razvoja sintetičkih materijala poput najlona.

Prva najlonska četkica za zube, nazvana Doctor West’s Miracle Toothbrush, predstavljena je 1938. godine.

Potpuno je jasno da je nastanak četkice za zube rezultat dugog evolutivnog procesa, koji je započeo jednostavnim alatima i metodama za održavanje oralne higijene. Danas, četkice za zube su sofisticirane i dizajnirane da pruže najbolju moguću negu zuba i desni, ali njihovo postojanje i dalje odražava dugu istoriju ljudske brige o oralnom zdravlju.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *