Kako se prave ukrasi za slavski kolač?

Podeli

Tradicionalni deo svake krsne slave, slavski kolač je neizostavan, uz sveću, vino i žito. I upravo zato mnoge domaćice posebnu pažnju obraćaju na to kako se pravi slavski kolač, a odmah zatim i kako se prave beli ukrsi za slavski kolač, jer se tako još više ističe njegova lepota.

Kako se prave ukrasi za slavski kolač?
Privatna arhiva

Sa generacije na generaciju se u mnogim porodicama prenosi recept za slavski kolač, koji može biti i postan i mrsan, a sve u zavisnosti od toga za koju se slavu priprema.

Ipak, ono što posebno privlači pažnju i domaćica i ukućana, ali i gostiju jesu ukrasi za slavski kolač.

Ukrasi za slavski kolač

Od domaćice do domaćice zavisi kako će ukrasiti slavski kolač, jer kako ima onih koje jednostavno stave samo ukrase u obliku krsta, tako isto ima i onih za koje su beli ukrasi za slavski kolač najbitniji, a kako bi još više istakli lepotu ovog tradicionalnog specijaliteta.

Naravno, ima i onih domaćica koje kupuju slavski kolač, iako je to ipak, uz žito, zapravo jedino što treba pripremiti kod kuće kako bi se obeležila dostojno krsna slava. Ali, svako odlučuje u skladu sa svojim potrebama i navikama o tome da li će praviti slavski kolač ili ga kuputi.

Postoje brojni recepti za pripremu ukrasa, pa je potrebno odbrati onaj koji nama najviše odgovara. Tako se mogu pripremati beli ukrasi za slavski kolač od brašna i soli ili ukrasi za slavski kolač sa gustinom, ako želite malo više da se zanimate. Ali je najbitnije kako će oni biti izrađeni, prosto zato što ukrasi za slavski kolač treba da predstavljaju dom i želju za prosperitetom.

U tom smislu se pripremaju ukrasi za slavski kolač u obliku grožđa, burenceta, kokoške i pilića, ptica, ali i burme, jabuke i u mnogim drugim oblicima, od kojih svaki simbolizuje nešto drugo i uglavnom se usklađuje sa time čeme se članovi porodice bave i šta žele od Sveca koji je zaštitnik njihovog doma.

Pustite mašti na volju i sigurno će vaši ukrasi za slavski kolač biti najlepši!

Kako se prave ukrasi za slavski kolač?

Slavski kolač se pravi još od davnina, a njegovo poreklo seže u paganska vremena. U paganskim običajima, hleb se žrtvovao bogovima u znak zahvalnosti za dobru žetvu. Sa dolaskom hrišćanstva, hleb je postao simbol Hrista, a slavski kolač se počeo da pravi u čast Sveca zaštitnika porodice.

Slavski kolač je obično ukrašen simbolima koji imaju svoje značenje. Najčešći simboli su:

  • krst – simbol Hrista i hrišćanske vere
  • grozdovi grožđa – simbol plodnosti i obilja
  • ptice – simbol mira i blagostanja
  • srce – simbol ljubavi i vere
  • jabuka – simbol zdravlja

Testo za ukrase se priprema na vrlo jednostavan način i to tako što se pomeša ista količina brašna i soli, uz dodatak vode i malo ulja, da bi bili sjajni.

Ima i domaćica koje za izradu kolača koriste isto testo kao i za slavski kolač, ali ta opcija nije baš najbolja, prosto zato što u testu za slavki kolač ima i kvasca, pa se neretko događa da se i ukrasi deformišu, jer narastu tokom pečenja.

Čime se lepe ukrasi za slavski kolač?

U principu, ukrasi za slavski kolač se mogu lepiti bez ikakvog lepka, samo tako što ćete ih blago pritisnuti na kolač.

Ali ako želite da budu čvršće zalepljeni, možete koristiti bezopasan „lepak“, kao što su voda, belance jaja ili med.

Beli ukrasi za slavski kolač

Da bi bili beli ukrasi za slavski kolač, potrebno je da u mešavinu dodate veću količinu soli i da ih oblikujte po želji.

Takođe, umesto vode možete dodati i mleko, kako bi bili još belji. Ipak, imajte samo na umu da će oni malo porumeneti tokom pečenja.

Ukrasi za slavski kolač sa gustinom

Za neke ukrase možete koristiti i gustin, kako bi bili efektniji. Jednostavno, pomešajte gustin sa vodom i pripremite ukrase od tog testa.

Svakako bi bilo dobro da dodate i malo ulja, kako bi ukrasi za slavski kolač  sa gustinom dobili sjaj.

Dodatni saveti

Da bi ukrasi za slavski kolač  bili još efektniji, dobro je da okolnu površinu slavskog kolača premažete žumancetom. Naravno, pod pretpostavkom da je u pitanju slavski kolač za mrsnu slavu, a ne za posnu.

Možete ih posuti sa malo susama ili maka da bi slavski kolač izgledao još lepše.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *