Koji je najbolji recept za slavski kolač?

Podeli

Kao jedan od glavnih simbola krsne slave se pominje i slavski kolač, koji uz sveću i žito predstavlja osnov ove značajne porodične proslave. Zato i ne čudi što su mnoge domaćice i ranije, a i sada nastojale da pronađu najbolji recept za slavski kolač, kako bi pokazale svoje umeće.

Koji je najbolji recept za slavski kolač?
Fotografija: Jadranka M.Dž.

I dok je ranije bilo uobičajeno da se slavski kolač priprema kod kuće, danas je sve više savremenih domaćica, koje se odlučuju za kupovinu kolača za slavu, mada ako u pitate starije, to ipak ne bi trebalo činiti. No, silom prilika i usled brzog tempa života, postoji mogućnost i kupovine slavskog kolača.

Da ne bude zabune, iako je poznat kao slavski kolač, on zapravo uopšte nije sladak, već naprotiv slan.

Treba takođe imati na umu i to da krsna slava može biti i posna i mrsna, pa upravo od toga i zavisi koji ćete recept za slavski kolač koristiti.

A ono što je potrebno da svaka domaćica pripremi, osim predviđenih sastojaka jesu strpljenje i ljubav, s tim da takođe postoji i verovanje da u slavski kolač treba dodati malo osveštane vodice iz crkve.

Recept za mrsni slavski kolač

U slučaju da krsna slava koju obeležava vaša porodica nije posna, možete biti bez brige oko sastojaka i pripremiti mrsni slavski kolač.

Od sastojaka za mrsni slavski kolač će vam biti potrebno sledeće:

  • 1 pakovanje svežeg kvasca
  • 150 ml mleka
  • 50 ml ulja
  • 100 ml obična mlake vode
  • 1 kašičica soli
  • pola kašičice šećera
  • oko 700 gr mekog brašna

Kako se pravi mrsni slavski kolač korak po korak?

Ako ste ikada imali prilike da mesite domaći hleb, onda će vam priprema slavskog kolača biti zapravo vrlo jednostavna. Potrebno je samo da navedene korake u potpunosti pratite.

1. Izmrvite kvasac, dodajte so i šećer, te malo podmlačenog mleka. Promešajte kašičicom i ostavite poklopljeno na toplom da odstoji oko pola sata, odnosno da kvasac počne da “radi”.

2. U posudu za mešenje sipajte oko 500 gr brašna, dodajte kašičicu soli i predviđenu količinu mleka i vode, a zatim i kvasac. Potrebno je da vrlo pažljivo sve sastojke sjedinite i da dobro umesite testo.

3. Nakon što izradite dobro testo, neophodno je da ga premažete uljem, prekrijte pamučnom krpom i ostavite na toplom mestu da testo nadođe.

4. Na površini za mešenje još malo doradite testo, a zatim uz pomoću oklagije ga razvijte u krug. Vrlo je važno da slavski kolač bude kružnog oblika, pa prema tome birajte i posudu za pečenje.

5. Zagrejte rernu i obložite posudu za pečenje pek papirom, odnosno podmažite uljem uz dodatak malo brašna, pa pažljivo prebacite umešeni kolač.

Ovde je izuzetno značajno da vodite računa o tome da se ne poremeti oblik samog kolača. Takođe, ukoliko možda želite da pravite slavski kolač sa pletenicom oko njega, potrebno je da napravite prvo pletenicu od testa, a zatim da je pažljivo i to uz pomoć umućenog belanceta praktično “prilepite” za testo.

6. Umutite jedno žumance i pažljivo premažete slavski kolač pre nego što ga stavite u rernu.

Kako se pravi posni slavski kolač?

Na gotovo istovetan način kao i mrsni slavski kolač se pravi ovaj, uz izuzetak koji se odnosi na korišćenje mleka, odnosno jaja za premazivanje.

Posni slavski kolač podrazumeva potpuno iste mere kao i mrsni, s tim što se umesto mleka koristi voda, a umesto žumanceta za premazivanje pripremljenog kolača se koristi obično ulje. Takođe, ako se odlučite za pripremu pletenice, koja će se naći oko kolača, a koji je postan, onda nju možete uz pomoć ulja “prilepiti” za osnovni deo kolača.

Kako se prave ukrasi za slavski kolač?

Ono gde svaka domaćica pokazuje najpre svoje umeće nije sam slavski kolač, već ukrasi koji se na njemu nalaze.

Opet u zavisnosti od toga da li je mrsna ili posna slava će zavisiti i kako se pripremaju ukrasi za slavski kolač. Isto tako će i od navika članova određene porodice zavisiti i šta će uključivati ti ukrasi. Primera radi, neke domaćice pripremaju vrlo vešto ukrase za slavski kolač, tako da oni nalikuju pilićima, zatim grožđu, te bogatim pletenicama i drugim zanimljivim ukrasima.

Dobra vest je da se ukrasi za slavski kolač mogu pripremiti vrlo jednostavno, a ukoliko želite da oni budu i sjajni, obavezno dodajte ulje.

U suštini je sasvim dovoljno da pomešate dovoljnu količinu soli i vode, te da od toga formirate smesu od koje ćete pripremati ukrase. Imajte na umu da će oni biti bele boje, što je posebno uočljivo kod mrsnih slavskih kolača, uzevši u obzir da se oni premazuju žumancetom.

Ukoliko nemate baš želju da se bavite izradom ukrasa za slavski kolač, odnosno mešanjem soli i vode, kako biste dobili smesu odgovarajuće gustine, uvek se možete odlučiti za opciju da ukrase jednostavno izradite od testa koje ste pripremili i za sam kolač. Međutim, ono što u tom slučaju nije dobra opcija jeste što tako pripremljeni ukrasi narastu, uzevši u obzir da u njima ima i kvasca, pa bi možda trebalo još jednom da razmislite da li ćete se ipak za tu opciju odlučiti.

No, bez obzira od čega želite da izradite ukrase za slavski kolač, imajte na umu da je mnogo važnija simbolika koju oni nose.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *