Šta je snus i kako se koristi?

Podeli

Sve više mladih ljudi koristi i elektronske cigarete i snus, koji iako je nastao pre tri veka, tek danas postaje široko rasprostranjen.

Šta je snus i kako se koristi?
Privatna arhiva

Vrlo slično kao duvan za žvakanje se koristi i snus, ali za razliku od njega, osoba koja ga koristi neće morati uopšte da pljuje duvan.

Kako je nastao snus?

Ovaj duvanski proizvodi bez dima vodi poreklo iz Švedske. Smatra se da je nastao u prvim decenijama 18. veka, iako vodi poreklo od duvana u prahu, koji je konzumiran još tokom 16. veka. Naime, Žan Niko, diplomata iz Francuske je bio angažovan u službi francuskog kralja Henrija Drugog. I upravo on je duvan u prahu, inače poznat i pod nazivom njušak, ponudio kao lek za migrenu kraljici Katarini Mediči. Uzevši u obzir da se njoj ta ideja izuzetno dopala, to je duvan u prahu postao široko zastupljen među francuskom aristokratijom i to su ga naročito konzumirale pripadnice nežnije pola.

U narednim vekovima se duvan u prahu počeo koristiti i u Švedskoj. Upravo to je i dovelo do proizvodnje snusa, koji predstavlja nefermentisani duvanski proizvod, prilikom čijeg korišćenja izostaje pljuvanje, što se smatra benefitom.

Zvanično najstarija marka ovog proizvoda, koji se i danas može naći u prodaji nosi naziv Ettan, a njegova proizvodnja datira iz 1822. godine.

Kako funkcioniše snus?

Jednostavno, budući da sadrži visok nivo nikotina, te da je tako koncipiran da se postavlja na deo koji se nalazi između usne i desni, to snus omogućuje organizmu da preko sluzokože na vrlo jednostavan način apsorbuje nikotin.

Danas se na tržištu mogu naći i aromatični snusevi, a vrlo je važno napomenuti i to da je trenutno prodaja snusa ilegalna na teritoriji čitave Evrope, odnosno u zemljama Evropske Unije, uz izuzetak:

  • Švedske
  • Mađarske
  • Danske
  • Estonije

Još malo o snusu

Postoje tvrdnje da je snus opasan po zdravlje, te da usled preteranog korišćenja može da dovede do pojave karcinoma ždrela i usne šupljine. Upravo zato se preporučuje vrlo obazrivo korišćenje ovog proizvoda, a ako se neko naravno za to bude odlučio.

Ipak, s obzirom na to da se nikotin iz snusa ne udiše, to podrazumeva da pluća u tom slučaju nisu ugrožena, kao kada se koriste cigarete.

Takođe, na tržištu se može naći i snus bez duvana, što je samo jedna od varijacija ovog specifičnog proizvoda.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *