Kako se pravi caffe latte?

Podeli

Iako se često poistovećuje sa kapućinom, budući da se priprema od gotovo istih sastojaka, Caffe latte recept podrazumeva drugačiji odnos sastojaka. Samim tim ima i drugačiju teksturu i izgled, ali i ukus.

kako se pravi kafa latte
Pexels: Kaboompics .com

Naziv ovog popularnog napitka vodi poreklo iz italijanskog, odakle i potiče Caffe latte i slobodno se prevodi kao kafa sa mlekom.

U tradicionalnim kafićima širom Italije, odakle ovaj napitak i vodi poreklo, Caffe latte priprema uključuje jednu dozu espreso kafe i određene količine mleka, uz malo pene. Danas se priprema i topli i hladni napitak, koji je sve popularniji.

Caffe late priprema

Kako je vreme odmicalo, Caffe latte postaje jedan od najtraženijih kofeinskih napitaka. Zato se u ponudi javljaju i varijacije u vidu hladnih napitaka te vrste, koji su idealni za letnji period.

Uživanje u fenomenalnom ukusu ovog napitka je zagarantavano u brojnim kafićima širom sveta, pa i u Srbiji, među kojima se posebno izdvaja “Coffe Dream” kafeterija, poznata po bogatoj ponudi napitaka na bazi kofeina.

Caffe late recept

U osnovi se Caffe latte priprema u odnosu tri prema jedan u korist mleka. Na vrhu napitka se može dodati i malo pene, bez obzira da li je u pitanju topla Caffe latte ili hladni napitak.

Od sastojaka za Caffe latte je potrebno sledeće:

  • 30 ml espresso kafe
  • 90 ml mleka

Priprema Caffe latte je vrlo jednostavna, ukoliko se mleko zagreje na adekvatan način, odnosno tako da se zapeni.

Nakon što istekne espreso kafa, trebalo bi zagrejati mleko. Idealno je da bude temperature između 65 i 70 stepeni Celzijusa. Nakon toga je potrebno pažljivo ga preliti preko espresa, uz dodatak pene na vrhu.

Ukoliko je u pitanju hladna Caffe latte, tada je potrebno dodati i nekoliko kockica leda.

U većini slučajeva se hladni late služi u visokim staklenim čašama, dok se topla Caffe latte služi u standardnim espreso šoljicama.

Da bi bio upotpunjen doživljaj uživanja u ovom ukusnom napitku, mnoge kafeterije Caffe latte služe uz dekoraciju ili crtež na površini mleka.

I ne zaboravite, ključ za savršenu Caffe latte leži u pravilnoj pripremi ne samo kafe, nego i mleka, ali i u, gotovo savršenom balansu ta dva sastojka.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *