Kako se pravi kompot za zimu?

Podeli

Osvežavajući napitak, koji je obeležio detinjstvo mnogih, kompot se priprema jednostavnim kuvanjem voća u šećernom sirupu i predstavlja most između prošlih vremena, kada je konzerviranje hrane bilo od ključne važnosti, i današnjeg doba, kada smo svedoci povratka prirodnim i domaćim receptima.

Kako se pravi kompot za zimu?
Pixabay / Einladung_zum_Essen

Iako se tačno poreklo kompota gubi u magli istorije, neki tragovi ukazuju na njegovo postojanje još u vremenima antičkih civilizacija. Pisci Drevnog Rima pominjali su slične napitke, dok su srednjovekovni evropski recepti često sadržavali uputstva za pripremu raznih voćnih sirupa. Uz to, tradicija pravljenja kompota pronalazi svoje mesto i u ruskoj, poljskoj, balkanskoj i mnogim drugim kuhinjama.

Ipak, ono što je kompotu omogućilo da izdrži test vremena jeste njegova dvostruka uloga. Sa jedne strane, ovaj napitak je omogućavao ljudima da iskoriste svežinu voća i produže njegov rok trajanja, čuvajući ga za hladne zimske mesece. Sa druge strane, kompot je postao simbol domaće kuhinje, prisnosti i porodičnih okupljanja.

Osim njegovog ukusa koji mami uspomene, kompot je cenjen i zbog nutritivnih vrednosti. Kuvanje voća u sirupu zadržava većinu vitamina, minerala i antioksidanata. U eri kada su pijaće vode bile potencijalno nesigurne, kompot je takođe pružao osvežavajuću i sigurnu alternativu.

Kroz vekove, kompot je doživeo mnoge varijacije, ali njegova osnovna suština je ostala nepromenjena: sačuvati lepotu i svežinu voća u staklenoj tegli i pružiti užitak i osveženje u bilo koje doba godine.

Uz sve navedeno, kompot je odlična alternativa industrijskim sokovima koji često sadrže konzervanse i veštačke aditive.

Kompot od breskve za zimu

Velika prednost koju nude recepti za kompot leži u njihovoj jednostavnosti, tako da kompot od breskve, ali i svakog drugog voća mogu prirpemati i manje iskusne domaćice.

Od sastojaka će vam biti potrebno sledeće za osnovnu meru:

  • 2 kg breskvi
  • 2 l vode
  • 500 gr šećera

Kako se priprema domaći kompot od breskve korak po korak?

1. Breskve operite, oljuštite i odstranite koštice. Posebno vodite računa o tome da bi svaka voćka trebalo da bude zdrava.

2. U velikoj šerpi prokuvajte vodu i šećer, dok se šećer potpuno ne istopi.

3. Dodajte breskve u šećerni sirup i kuvajte 10 do15 minuta.

4. Sterilizujte tegle tako što ćete ih prethodno oprati i zagrejati u rerni na 100°C oko 10 minuta.

5. U vruće tegle sipajte vrući kompot, zatvorite ih hermetički i ostavite da se ohlade.

Čuvajte kompot na tamnom i hladnom mestu.

Kompot od kajsija za zimu

Postupak pripreme je vrlo sličan prethodno opisanom, s tim što se recept za kompot od kajsije razlikuje samo u količini šećera.

Naime, osnovna mera je ista kao i za breskve, s tim što je preporuka na dva kilograma voća dodati 750 grama kristal šećera, jer su kajsije kiselije od breskvi.

Kompot od šljiva za zimu

Posve neobičnog ukusa, domaći kompot od šljiva pravi je specijalitet. Tim pre, što je postupak pripreme potpuno isti kao i kada su u pitanju kompot od breskvi i kajsija. Osnovna mera je dva kilograma voća, 500 grama šećera i dva litra vode.

Što se postupka pripreme tiče, on je potpuno isti kao prethodno opisani.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *