Koje države su izmišljene?

Podeli

Kada razmišljamo o geopolitičkoj karti sveta, često je zamišljamo kao stabilnu, jasno definisanu i nepromenljivu. Ipak, realnost je mnogo kompleksnija.

Koje države su izmišljene?
Pixabay / cytis

Jednostavno, postoje teritorije koje tvrde da su nezavisne nacije, ali nisu široko priznate od strane međunarodne zajednice.

Ove zemlje koje ne postoje rezultat su istorijskih anomalija, geopolitičkih konflikata, kulturnih identiteta ili čak umetničkih i filozofskih ideja o suverenitetu. Mnoge od ovih teritorija imaju svoje zastave, ustave, valute i vlade. Njihovi stanovnici, u mnogim slučajevima, snažno veruju u svoj nacionalni identitet i pravo na samoodređenje. Međutim, nedostatak širokog međunarodnog priznanja često ih stavlja u nezavidan položaj kada je reč o međunarodnim trgovinskim odnosima, diplomatiji i pravima.

Upravo takve teritorije predstavljaju interesantnu studiju o tome šta čini državu. Da li je to priznanje drugih nacija? Da li je to sposobnost samouprave? Ili je možda kultura i identitet ono što čini naciju stvarnom?

Zemlje koje ne postoje predstavljaju teritorije koje sebe smatraju nezavisnim državama, ali nisu široko priznate na međunarodnom nivou. Ovo su neke od njih:

Liberland

Samoproglašena mikronacija, Liberland je osnovan 2015. godine na teritoriji između Hrvatske i Srbije koja nije bila dodeljena ni jednoj državi nakon raspadanja Jugoslavije. Ima svoj ustav, zastavu i valutu, ali do sada nije priznata ni od jedne suverene države.

Somaliland

Nalazi se na severozapadu Somalije i samoproglašena je republikom 1991. godine, nakon rušenja režima Siad Barrea. Od tada, Somaliland funkcioniše sa sopstvenom vladom, vojskom i valutom. Međutim, nijedna zemlja članica UN nije priznala njegovu nezavisnost.

Tuva

Tuva je regija koja se nalazi u južnom delu Sibira, između Rusije i Mongolije. Tokom ranog 20. veka, Tuvanska Narodna Republika bila je de facto nezavisna, ali je 1944. postala deo Sovjetskog Saveza. Danas je poznata kao Republika Tuva unutar Ruske Federacije. Tuva ima bogatu kulturnu istoriju, uključujući tradicionalno grleno pevanje.

Atlantium

Mikronacija osnovana 1981. godine u Australiji od strane Džordža Kričenka (engl. George Cruickshank). Atlantium se reklamira kao globalna suverena država i ima svoju zastavu, valutu i carstvo. Njegova teritorija, poznata kao Provincia Imperia, mala je parcela zemlje blizu Sidneja.

Elgaland

Ovo je umetnički projekt i mikronacija stvorena od strane švedskih umetnika Karl Majkla Hausvolfa i Lejf Elgrena (engl. Carl Michael von Hausswolff i Leif Elggren) 1992. godine. Osmišljena je kao teritorija bez fizičkog zemljišta, a sastoji se od granica između svih drugih država, digitalnih teritorija i drugih nematerijalnih mesta.

Mapuče

Mapuče su zapravo domorodački narod koji živi u delovima Čilea i Argentine. Tokom kolonijalnog perioda, borili su se protiv Španaca, a kasnije i protiv čileanskih i argentinskih vlasti. Danas, mnogi Mapuče nastavljaju da se bore za priznavanje svojih prava i autonomije.

Ostrvo Man/Men

Smešteno na pdoručju između teritorija koje zauzimaju Irska i Velika Britanija, ostrva Man ili Men ima status zavisne krune, što znači da je samoupravna teritorija pod suverenitetom britanske krune, ali nije deo Ujedinjenog Kraljevstva. Ostrvo ima svoju valutu, zakone i parlament.

Kristijanija

Kristijanija je alternativna zajednica osnovana 1971. godine u vojnom objektu u Kopenhagenu. Zajednica je poznata po svojoj liberalnoj kulturi i sivoj ekonomiji. Iako se često doživljava kao slobodni grad, formalno je deo Kopenhagena.

Silend

Umetnička mikronacija osnovana 2015. godine, sa ciljem da postane Zemlja tišine, Silend je više konceptualna ideja nego stvarna teritorija.

Seborga

Seborga je malo mesto u oblasti Ligurija u Italiji. Tokom srednjeg veka bilo je suverena kneževina. U moderno vreme, neki lokalni stanovnici i njihov izabrani „princ“ tvrde da Seborga nikada formalno nije postala deo Italije.

Majot

Ostrvo u Indijskom okeanu, Majot je geografski najbliži Komorskim ostrvima. Međutim u političkom smislu je prekomorski departman Francuske. Komorska Unija smatra Majot svojim delom, ali većina stanovnika je glasala za ostanak pod francuskom upravom.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *