Kako se pravilno piše Badnji dan?

Podeli

Iako je pravopis vrlo jasan kada je u pitanju pravilno pisanje naziva praznika, neretko se javlja nedoumica oko toga kako se piše Badnje veče, odnosno kako se pravilno piše Badnji dan.

Badnji dan

Verovatno ste primetili da smo slovo B u nazivu praznika napisali velikim i to je jedino pravilno, a razlog je vrlo jasan.

Pravopis srpskog jezika navodi da se nazivi praznika pišu velikim slovom ukoliko je u pitanju praznik koji se sastoji od jedne reči. Međutim, ako se radi o prazniku čiji se naziv sastoji od dve reči ili, pak tri, onda će samo prva biti napisan velikim početnim slovom, a ostale malim.

Kako se piše Badnje veče?

Sasvim je jasno da će naziv ovog praznika biti napisan velikim početnim slovom. Isti će biti i odgovor na pitanje kako se piše Badnji dan? Na primer:

1. Kako ćete provesti Badnji dan?

2. Da li za Badnje veče idete u crkvu?

Ali ako je potrebno da nekome uputite čestitke za Badnje veče, onda je takođe potrebno voditi računa o pravilnom pisanju velikog slova.

Odgovor na pitanje kako se piše srećno Badnje veče zavisi od toga kako je pridev srećno upotrebljen, kao na primer:

1. Srećno vam Badnje veče!

2. Vama i vašoj porodici želim srećno Badnje veče!

Kao što možete primetiti, ukoliko je pridev srećno na početku rečenice, sasvim logično biće napisan velikim početnim slovom. Ipak, ako dodate određeni tekst ispred tog prideva, kao u drugom primeru, tada će pojam srećno biti napisan malim početnim slovom.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *