Kako se sprema kinoa?

Podeli

Razlog zbog koga se biljka kinoa smatra pseudožitaricom vezan je za njene karakteristike, odnosno izgled na prvom mestu, ali i način pripreme. I baš zato se često karakteriše kao lažna žitarica.

kako se sprema kinoa
Pixabay: we-o_rd35ghczdq1090c5m

Uzevši u obzir da se procenjuje da je u pitanju biljka, čije seme postoji na svetu čak oko sedam hiljada godina, to se često naziva i drevnim semenom.

Istoj porodici biljaka kojoj pripada recimo i spanac, pripada i kinoa, koja vodi poreklo sa područja Južne Amerike.

Kinoa

Zbog značajnog prisustva mnogih hranljivih materija, kinoa se često karakteriše kao izuzetno zdrava namirnica.

Zrna kinoe su ovalnog oblika, a na tržištu postoje tri vrste i to bela, crna i crvena, s tim što je bela kinoa najčešće u upotrebi. Upravo bela kinoa ima najblaži ukus, a crna i crvena su poznate po intenzivnijem ukusu.

Kinoa sadrži mnoge hranljive materije i to:

  • vitamine B1, B2, B3, B6 i B9
  • vitamin E
  • gvožđe cink
  • magnezijum
  • kalijum
  • kalcijum
  • bakar
  • fosfor
  • mangan
  • flavonoidi

Uz to, kinoa sadrži i omega 3 kiseline, te aminokiseline i proteine, čiji pozitivan uzicaj je izuzetno značajan za zdravlje ljudi.

Kao jedna od, takođe značajnih prednosti konzumiranja ove pseudožitarice pominje se činjenica da ne sadrži gluten, što je posebno važno za sve koji imaju intoleranciju na gluten.

Proso ili kinoa

Iako su i jedna i druga namirnica poznate kao vrlo zdrave, treba imati na umu da su proso i kinoa po mnogo čemu različiti, ali imaju i određene sličnosti.

Najpre, imaju visok sadržaj proteina i vlakana, a ne sadrže gluten, što je posebno važno za osobe kod kojih je dijagnostikovana celiakija, odnosno koje imaju osetljivost na gluten. Obe su dobri izvori vitamina B kompleksa, ali i minerala i to najpre gvožđa i magnezijuma.

Kinoa je bogatija proteinima, dok proso ima više vlakana.

Proso je značajno jeftiniji od kinoe. Pripremaju se na drugačiji način, odnosno kod prosa nije potrebno dodatno ispiranje, dok kod kinoe jeste.

Kako se kuva kinoa?

Postupak kuvanja kinoe je vrlo jednostavan. Najpre je potrebno obavezno je isprati pod mlazom hladne vode. Zatim je preliti vodom i staviti na ringlu da proključa.

Nakon toga je potrebno smanjiti ringlu i ostaviti kinou da se kuva između 10 i 15 minuta, to jest dok ne ispari sva količina vode.

Pripremljenu kinou odmah skloniti sa vatre i blago protresti šerpu, pa sačekati da se prohladi.

Odnos kinoe i vode je jedna prema dva. Primera radi, na 250 grama kinoe, treba dodati 500 mililitara vode.

Važno je voditi računa o tome kako se kuva kinoa, odnosno da jačina vatre bude prilagođena, te da se ne pretera u kuvanju, budući da će se kinoa tada pretvoriti u kašu, pa neće biti naročito ukusna za konzumiranje.

Kinoa recepti

S obzirom na to da se može kombinovati uz različite namirnice, te da se može koristiti i kao svojevrsna zamena za pirinač, to se najčešće priprema obrok salata sa kinoom i zapečena kinoa sa piletinom.

Isto tako se može pripremiti i u kombinaciji sa različitim vrstama voća, uz dodatak oraha, kao zdravi, hranljivi doručak.

Postoji i mogućnost da se pripremi kinoa kao rižoto, uz dodatak pečuraka i paradjz pirea, recimo.

Mogu biti pripremane i punjene paprike sa mlevenim mesom, a umesto pirinča koristiti kinou, za zdravije i hranljivije jelo.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *