Kako podići nizak pritisak?

Podeli

Osećate li se malaksalo i bez snage tokom dana? Ništa neuobičajeno za mnoge ljude, budući da je povremeni pad energije u toku dana sasvim normalna pojava, koja je u većini slučajeva uzrokovana padom krvnog pritiska.

nizak krvni pritisak visok pritisak
Pxels: Andrea Piacquadio

Na svu sreću, postoje jednostavni načini za rešavanje tog problema, tako da svi treba da znaju i kako podići nizak pritisak prirodnim putem, a kako bi poboljšali nivo energije, ne bi li nastavili sa obavljanjem uobičajenih dnevnih aktivnosti.

Zbog čega pada pritisak?

Brojni su razlozi za pad krvnog pritiska, a obično se dele na fiziološke i medicinske faktore. Svakako treba imati na umu da je najbitnije znati zašto pada pritisak kod konkretne osobe i shodno tome obratiti pažnju na to kako prirodno podići nizak pritisak.

Takođe se podrazumeva da medicinski uzroci za pad krvnog pritiska moraju biti adekvatno tretirani, a u skladu sa preporukom nadležnog stručnjaka, koji je upoznat sa stanjem zdravlja pacijenta. U tim slučajevima nikako ne treba preduzimati drastične korake za podizanje pritiska, već isključivo pratiti preprouke lekara o tome kako najbrže podići nizak pritisak.

Fiziološki i spoljni faktori koji mogu da dovedu do pada pritiska su:

 • dehidracija
 • visoke temperature vazduha
 • obilni obroci
 • nagla promena položaja tela
 • stresne situacije

Krvni pritisak može pasti i usled medicinskih stanja, kao što su:

 • nizak nivo šećera u krvi
 • različita srčana oboljenja
 • krvarenje
 • različiti neurološki poremećaji
 • nedostatak vitamina B12
 • terapija određenim medikamentima, poput antidepresiva, diuretika i drugih

I upravo zato što su uzroci pada krvnog pritiska brojni, najpre je potrebno utvrditi zašto pada krvni pritisak i shodno tome pronaći najbolji način za to kako najbrže podići pritisak.

Kako podići pritisak prirodnim putem?

Pod pretpostavkom da osoba nema dijagnostikovano neko oboljenje, koje zahteva lečenje medikamentima, trebalo bi da razmotri to kako prirodno podići nizak pritisak.

Nizak krvni pritisak, iako često bezopasan, može smanjiti nivo energije i uticati na kvalitet života. Zato treba imati na umu da postoje prirodna sredstva koja mogu i te kako biti od koristi u slučajevima pada krvnog pritiska.

Uzevši u obzir da je dehidracija često skriveni krivac za nizak krvni pritisak, konzumiranje dovoljne količine na dnevnom nivou može imati uticaja i na krvni pritisak. U vodu se može dodati i limun, ali i krastavac, recimo, što će poboljšati ukus i dodatno uticati na bolju hidrataciju organizma.

Smanjena konzumacija soli može dovesti do pada krvnog pritiska, pa bi trebalo možda uvesti dodatnu količinu soli dok se pritisak ne normalizuje. Naravno, ukoliko to ne utiče negativno na zdravlje konkretne osobe.

Neki začini kriju u sebi tajnu podizanja krvnog pritiska. Primera radi, đumbir i cimet deluju kao prirodni stimulansi za cirkulaciju i mogu efikasno podići nivo pritiska. Mogu biti dodati u jela, ali i u čajeve.

Za ljubitelje kofeina, šolja kafe može biti brzo rešenje za podizanje krvnog pritiska. Poznato je da kofein sužava krvne sudove i da pojačava rad srca, što dovodi do privremenog porasta pritiska.

Ipak, treba imati na umu da postoje oprečna mišljenja o tome kako kafa utiče na krvni pritisak, pa je treba koristiti sa dozom opreza.

Crni i zeleni čaj, kao i čaj od ruzmarina u određenim slučajevima mogu pomoći, ali kao i kada je u pitanju kafa, te prirodne lekove treba vrlo pažljivo konzumirati.

Samim tim što nedostatak vitamina B12 može dovesti do anemije, a što utiče i na krvni pritisak, to i konzumiranje hrane bogate ovim vitaminom, poput mesa, ribe i jaja, te uzimanje odgovarajućih i, od strane lekara preporučenih dodataka ishrani može da pomogne u normalizaciji krvnog pritiska.

Redovna fizička aktivnost, koja je usklađena sa zdravstvenim stanjem pacijenta, takođe može da bude od koristi, kao i zdrava, voćem i povrćem bogata ishrana.

Kako najbrže podići nizak pritisak?

Najpre treba imati na umu da svako ko ima nizak krvni pritisak i oseća se loše, neizostavno najpre treba da zatraži pomoć stručnjaka o tome kako brzo podići nizak pritisak. Ni u kom slučaju nije preporučljivo da to čini na svoju ruku.

Ipak, postoje određene metode, koje mogu biti od koristi, a neke od njih su:

 • Ležanje na leđima može poboljšati protok krvi u mozak
 • Unos veće količine vode
 • Unos slanih grickalica
 • Nošenje kompresijskih čarapa
 • Redovna fizička aktivnost usklađena sa stanjem organizma
 • Izbegavanje vrućine koliko god je to moguće
 • Postepeno ustajanje, umesto naglog

Ukoliko neko ima nizak krvni pritisak, važno je da redovno prati svoje stanje i da se na vreme obrati nadležnom stručnjaku za pomoć.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *