Kako smanjiti nadutost stomaka?

Podeli

Prilično neugodna pojava, koja je mnogima poznata, nadutost stomaka se vrlo često vezuje sa lošim navikama u ishrani, ali i sa probavnim problemima i drugim faktorima.

nadunost u stomaku
Pixabay: Mohamed_hassan

U tom smislu, smanjenje nadutosti može uključivati promene u ishrani, životnom stilu i eventualno konsultaciju sa stručnjakom.

Nadutost stomaka, često prateća neprijatnost koja može narušiti svakodnevni komfor, može imati različite uzroke, uključujući ishranu, probavne smetnje, emocionalni stres ili kombinaciju faktora. Ova nelagodnost može se manifestovati kao osećaj punoće, nadutosti ili čak bolova u stomaku, što sve dovodi do potrebe za pronalaženjem efikasnih načina kako je smanjiti.

Pojedinačni odgovori na pitanje kako smanjiti nadutost stomaka, mogu varirati, a da li ćete uspeti u tom zavisi od toga u kojoj meri ste dosledni i strpljivi.

Posebno je važno razumeti svoje telo, slušati njegove signale i prilagoditi pristup u skladu sa sopstvenim potrebama.

Nadutost stomaka – uzrok

Dobro je poznato da do nadutosti u predelu stomaka mogu dovesti različiti uzroci, a često je rezultat nakupljanja gasova u probavnom traktu ili povećane količine tečnosti ili hrane.

Kao neki od najčešćih uzroka za pojavu nadutosti, navode se:

  • unos namirnica koje nadimaju (pojedine namirnice, poput pasulja, graška, brokolija, kupusa i gaziranih pića, sadrže oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole (FODMAP), koji mogu izazvati stvaranje gasova u crevima)
  • brza konzumacija hrane (brzo jedenje može dovesti do gutanja viška vazduha, što doprinosi nadutosti, jer se taj vazduh zatin zadržava u probavnom sistemu)
  • rafinisani šećeri (konzumiranje prevelike količine rafinisanog šećera može izazvati fermentaciju u crevima, stvarajući gasove i izazivajući nadutost)
  • intolerancija na hranu (kod osoba koje imaju intoleranciju na određene vrste hrane, poput laktoze ili glutena, može doći do nadutosti nakon konzumiranja tih namirnica)
  • zadržavanje vode (povećan unos soli, hormonalne promene ili određeni zdravstveni problemi mogu uzrokovati zadržavanje vode, što dovodi do osećaja nadutosti)
  • stres (emocionalni stres može uticati na normalno funkcionisanje digestivnog sistema, uzrokujući promene u pokretljivosti creva i povećanje nadutosti)
  • probavni problemi (različiti probavni problemi, poput sindroma iritabilnog creva (SIC), zatvora ili nadraženog creva, mogu pridoneti nadutosti)
  • upotreba žvakaćih guma (prekomerno žvakanje guma može dovesti do gutanja viška vazduha, što izaziva nadutost, koliko god to možda nekome zvučalo neobično)
  • nedostatak fizičke aktivnosti (lako se može dogoditi da nedostatak redovne fizičke aktivnosti uspori pokretljivost creva, otežavajući prolaz gasova kroz probavni trakt)
  • gastrointestinalne infekcije (upale ili infekcije u probavnom traktu mogu uzrokovati nadutost kao reakciju organizma na prisustvo patogena)

Ako je nadutost česta ili dugotrajna, važno je konsultovati se sa zdravstvenim stručnjakom radi dijagnostikovanja i lečenja potencijalnih zdravstvenih problema.

Individualni faktori i reakcije na određene situacije variraju, pa je važno pažljivo pratiti simptome i identifikovati specifične okidače za svaku osobu.

Prvi korak u smanjenju nadutosti

Ukoliko vas nadutost stomaka ometa, potrebno je najpre da razmislite kada se ona javlja, pa je u tom smislu važna identifikacija potencijalnih uzroka. Razmotrite svoju ishranu, emocionalni stres, eventualnu intoleranciju na hranu ili druge faktore koji mogu doprineti nadutosti.

Prrodni lek za nadutost stomaka

Izbegavajte namirnice koje stvaraju gasove poput pasulja, brokolija, kupusa i gaziranih pića, budući da to može smanjiti stvaranje gasova u crevima.

Ograničite upotrebu rafinisanog šećera, jer prekomerna konzumacija šećera može uzrokovati fermentaciju u crevima i dovesti do nadutosti. Ograničite unos slatkiša i obraćajte pažnju na skrivene šećere.

Pijte dovoljno vode, pošto to može da pomogne u održavanju ravnoteže tečnosti u telu i olakša varenje. Preporučuje se najmanje osam čaša vode dnevno.

Usporite brzinu kojom jedete. Naime, brzo jedenje može dovesti do gutanja vazduha, što može izazvati nadutost. Usporite tempo jela i sažvaćite hranu temeljito.

I naravno, izbegavajte žvakaće gume, budući da to može dovesti do gutanja viška vazduha, izazivajući nadutost.

Fizička aktivnost i drugi faktori

Ne zaboravite da fizička aktivnost podstiče pokretljivost creva i može pomoći u smanjenju nadutosti. Redovno vežbanje, poput brze šetnje ili joge, može poboljšati probavu.

Ukolikoto smatrate potrebnim, razmotrite sa nadležnim lekarom i probiotike. U pitanju su korisne bakterije koje podržavaju zdravlje creva.

Uzevši u obzir da stres može uticati na funkcionisanje digestivnog sistema, valjalo bi da pokušate sa primenom tehnika opuštanja poput meditacije, dubokog disanja ili joge kako biste smanjili stres i poboljšali probavu.

Ukoliko se i pored svega prethodno navedenog, nadutost nastavi ili postane ozbiljna, obratite se lekaru ili nutricionisti. Oni mogu sprovesti testove kako bi identifikovali moguće probleme i pružili vam personalizovan savet.

I na kraju, imajte na umu da smanjenje nadutosti stomaka zahteva holistički pristup koji uključuje promene u ishrani i životnom stilu, te je svakako potrebno vreme za vidljive rezultate. Individualni odgovor na promene može se razlikovati, pa je važno slušati svoje telo i prilagođavati strategije prema potrebama.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *