Kako smršati na prirodan način?

Podeli

Gojaznost je složen problem koji uključuje interakciju genetskih, bioloških, psiholoških i socijalnih faktora. Povećanje telesne mase javlja se kada osoba unosi više kalorija nego što ih sagoreva kroz fizičku aktivnost i osnovne metaboličke procese. Međutim, razlozi zbog kojih neki ljudi jedu više nego što je potrebno su složeni.

Kako smršati na prirodan način?
Pixabay – Tumisu

Genetski faktori mogu uticati na apetit, metabolizam i raspodelu masti u telu. Biološki faktori, kao što su hormoni i poremećaji spavanja, takođe mogu uticati na telesnu težinu. Psihološki i socijalni faktori, kao što su stres i depresija, ali i kulturne norme, mogu uticati na prehrambene navike i odluke o fizičkoj aktivnosti.

Šta možete preduzeti da biste smršali?

Efikasno mršavljenje zahteva sveobuhvatan pristup. Prvi korak je razvijanje plana ishrane i fizičke aktivnosti koji je prilagođen vašim potrebama i mogućnostima. Ovaj plan treba da obezbedi manji unos kalorija od broja kalorija koje sagorevate. Takođe je važno da plan uključuje redovnu fizičku aktivnost, koja ne samo da sagoreva kalorije, već i poboljšava zdravlje na mnoge druge načine.

Promena životnih navika je takođe ključni aspekt mršavljenja. A to može uključiti tehniku postavljanja ciljeva, samonadzor, upravljanje stresom i razvoj strategija za održavanje zdravih navika dugoročno.

Koje promene treba uvesti u ishranu?

Uvođenje zdravih promena u ishranu može imati veliki uticaj na gubitak težine. U osnovi, to podrazumeva smanjenje unosa kalorija, a posebno šećera i zasićenih masti.

Umesto toga, trebalo bi jesti više voća, povrća, celovitih žitarica, proteina i zdravih masti. Takođe je korisno jesti manje obroke češće tokom dana, umesto nekoliko velikih obroka.

Da li je moguće smršati bez vežbanja i fizičke aktivnosti?

Fizička aktivnost je važan deo bilo kog plana za gubitak težine. Iako je moguće smršati uz isključivo kontrolu ishrane, vežbanje može poboljšati proces mršavljenja i održavanja telesne težine. Vežbanje sagoreva kalorije, poboljšava zdravlje srca, poboljšava snagu mišića, poboljšava raspoloženje i može pomoći u smanjenju stresa.

Čak i niskointenzivne aktivnosti, kao što su šetanje ili kućni poslovi, mogu imati pozitivan uticaj na telesnu težinu.

Koje namirnice treba uvrstiti u ishranu?

Balansirana ishrana za mršavljenje trebalo bi da uključi voće, povrće, proteine, celovite žitarice i zdrave masti.

Voće i povrće su niskokalorični, ali bogati vlaknima, vitaminima i mineralima. Proteini, kao što su nemasno meso, riba, mahunarke i jaja, pomažu u održavanju mišićne mase i osećaja sitosti.

Celovite žitarice, kao što su ovsena kaša, smeđi pirinač i integralni hleb, pružaju složene ugljenohidrate koji održavaju stabilan nivo šećera u krvi. Zdrave masti, a kojih ima u avokadu, orašastim plodovima, semenkama i ribi, mogu smanjiti upale i poboljšati zdravlje srca.

Koje namirnice treba izbaciti iz ishrane?

Prilikom mršavljenja, trebalo bi smanjiti ili izbaciti namirnice koje su visoko kalorične, ali imaju malo hranljivih materija. A to se odnosi na prerađenu i brzu hranu, slatkiše, gazirane napitke, alkohol i hranu bogatu zasićenim mastima. Ove namirnice ne samo da mogu doprineti povećanju telesne mase, već mogu imati i negativne efekte na opšte zdravlje.

Da li čajevi pomažu u mršavljenju?

Neki čajevi mogu podržati gubitak težine poboljšanjem metabolizma, te sagorevanjem masti, smanjenjem apetita ili povećanjem diureze. Obično se to odnosi na zeleni čaj, crni čaj i oolong čaj, kao i na biljne čajeve sa sastojcima poput metvice, đumbira ili hibiskusa.

Međutim, iako čaj može podržati gubitak težine, ne bi trebalo da se oslanjate samo na čaj za postizanje rezultata mršavljenja.

Da li preparati mogu da pomognu u mršavljenju?

Dok neki dodaci ishrani mogu podržati gubitak težine, oni nisu magično rešenje i ne bi trebalo da zamene zdravu ishranu i fizičku aktivnost.

Neki dodaci ishrani, kao što je Go Slim čaj mogu u velikoj meri pomoći u poboljšanju metabolizma, smanjenju apetita ili blokiranju apsorpcije masti. Ali bi ga svakako trebalo kombinovati uz korekciju ishrane i odgovarajuću fizičku aktivnost, za bolje i dugotrajnije rezultate.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *