Kako zaustaviti štucanje?

Podeli

Situacija izazvana nevoljnom radnjom, poznatom kao štucanje, zna da bude prilično neprijatna. Posebno ako niste u situaciji da primenite one uobičajene načine, ne biste li zaustavili štucanje.

kako zaustaviti stucanje
Pexels – Andrea Piacquadio

Štucanje se javlja kada dolazi do naglog, nevoljnog stezanja, odnosno kontrakcije mišića dijafragme, koji je glavni mišić za disanje. Dijafragma se nalazi između grudnog koša i stomaka i pomaže u kontroli disanja. Kada se ovaj mišić naglo stegne, vazduh koji prolazi kroz glasne žice brzo se prekida, što stvara prepoznatljiv zvuk štucanja.

Naši nervi kontrolišu kontrakcije dijafragme. Iako su brojni uzroci koji dovode do ove neprijatne pojave, neki od najčešćih uzroka štucanja uključuju:

  • prejedanje
  • konzumaciju alkohola
  • promene temperature
  • emocionalni stres
  • brz unos hrane
  • uzbuđenje

U većini slučajeva, štucanje je prolaznog karaktera i samo prestaje, ali ponekad može trajati duže, što može ukazivati na medicinski problem. Čak postoje slučajevi dugotrajnog štucanja koji mogu trajati duže od 48 sati. Ova vrsta štucanja može biti uzrokovana nekim medicinskim stanjima, kao što su poremećaji nervnog sistema, gastrointestinalni problemi ili čak psihički problemi.

Kako zaustaviti štucanje vodom?

Jedna od najčešće korišćenih metoda za zaustavljanje štucanja je konzumacija vode. Čuveni narodni lek podrazumeva da treba da popijete devet gutljajeva vode, ne bi li štucanje prestalo.

Drugi način podrazumeva da polako pijete vodu, ne praveći pauzu. Ukoliko je moguće, popijte barem pola čaše bez pauze, a ako je potrebno, ponovite postupak. Pijenje vode može pomoći u smirivanju dijafragme i zaustavljanju nekontrolisanih kontrakcija koje uzrokuju štucanje. Takođe, koncentrisanje na gutanje može odvratiti vašu pažnju od štucanja i pomoći vam da se ono zaustavi.

Zaustavljanje štucanja vazduhom, odnosno disanjem

Još jedan način za zaustavljanje štucanja je kontrola disanja. I to takođe može pomoći u smirivanju dijafragme i zaustavljanju nekontrolisanih kontrakcija, a postupak je vrlo jednostavan.

Najpre udahnite duboko i zadržite dah. Držite dah što je duže moguće, ali ne preko granica komfora. Polako izdahnite. Ponovite postupak po potrebi.

Postoji i još jedan začin za zaustavljanje štucanja disanjem, koji uključuje i korišćenje papirne kese. Vrlo je evrovatno da ste imali prilike da vidite kako to iugleda u filmskim scenama, koje prikazuju ljude koje uhvati napad panike.

Šta uraditi ako štucanje ne prestaje?

Iako se prilično retko događa, može se desiti da štucanje ne prestaje, pa ukoliko dođe do toga, uprkos pokušajima da ga zaustavite na prethodno pomenute načine, možda je vreme da potražite medicinsku pomoć.

Mada je štucanje često bezopasno i prolazi samo od sebe, dugotrajno štucanje može biti znak nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema. Ako štucanje traje duže od 48 sati, ili ako je jako bolno, potrebno je posetiti lekara. Vaš lekar može propisati lekove koji mogu pomoći u zaustavljanju štucanja ili može preporučiti dodatne preglede kako bi bili isključeni potencijalno ozbiljni zdravstveni problemi.

U nekim slučajevima, štucanje može biti simptom stanja kao što su upala jednjaka, peptički ulkus, pankreatitis ili čak poremećaji nervnog sistema. Stoga je važno posetiti lekara ako imate dugotrajno štucanje koje se ne može lako zaustaviti.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *