Kakvo je poreklo i značenje imena Sara?

Podeli

Ime koje nosimo nije slučajna kombinacija slova, već mapa koja nas vodi kroz lavirinte vlastite sudbine, pričajući nam šta smo bili, ko smo sada i šta možemo postati. Znati značenje svog imena, dakle, nije samo zadovoljenje znatiželje, već putovanje u samo srce sopstvenog bića. Bez obzira da li verujete u to ili ne, ime koje dobijamo na rođenju u nekim trenucima zaista oblikuje i naš život.

ime sara
Pixabay: ua_Bob_Dmyt_ua

Jednostavno i elegantno, dovoljno kratko da često ne podrazumeva nadimak, ime Sara je prilično često u današnje vreme.

I dok se jedni pitaju da li je Sara srpsko ime, druge zanima čije je ime Sara? Ima, naravno i onih koji ne znaju koji je nadimak za ime Sara?

Prisutnost ovog imena u celom svetu, pa i u našoj zemlji meri se hiljadama godina, iako je u Srbiji ipak postalo popularno tek u poslednje vreme.

Poreklo imena Sara

Sara je ime hebrejskog porekla, nastalo od reči שָׂרָה (Saray). Iako precizan prevod ovog ženskog imena često biva predmet debate među lingvistima, mnogi stručnjaci su saglasni sa time da se ime Sara može prevesti kao ona koja je plemenitog roda, pa čak i kao princeza.

Neki ga tumače i kao ona koja vlada, naglašavajući moć i autoritet koji ime nosi. Sara iz Knjige Postanja, žena patrijarha Abrahama, nije bila samo supruga i pomajka naroda, već i žena izrazite snage i mudrosti. Njeno životno putovanje, ispunjeno izazovima i blagoslovima, ispisano je zlatnim slovima u istoriji vere i kulture.

Šta znači ime Sara?

Uz osnovno značenje, ime Sara nosi bogatstvo dodatnih značenja. Slogovi sa i ra evociraju spokoj i eleganciju, a sam glas r dodaje element snage i odlučnosti.

Osobe sa imenom Sara često se opisuju kao plemenite, inteligentne i samouverene. Imaju prirodnu eleganciju, ali i autoritet i često su inspiracija mnogima. Ipak, u dubini svoje duše, Sarina priroda je nežna i brižna. Svoju snagu koriste da štite i pomažu onima koje vole, stvarajući oko sebe osećaj ljubavi i prihvatanja.

Da li je Sara srpsko ime?

Iako jeste široko rasprostranjeno u Srbiji, ime Sara nije srpskog porekla. Njegova popularnost u srpskom narodu je posebno velika poslednjih decenija, uzevši u obzir da se često poistovećuje sa čestitošću.

Zapravo, Sara ima centralno mesto kao pramajka naroda i simbol čestitosti.

Koji su nadimci za ime Sara?

Imajući na umu gracioznost imena Sara, nadimci obično slede sličnu melodiju, mada se zbog dužine samog imena, vrlo retko sreću i nadimci za ime Sara.

Među najčešćim nadimcima za ime Sara su:

  • Sarka
  • Sari
  • Sarica
  • Sarita

Ipak, četiri slova koliko sadrži ovo ime, čine ga vrlo nezgodnim za nadimke, pa osim tepanja, u suštini, slobodno se može reći da najbolji nadimci za ime Sara gotovo da ne postoje.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *