Ko je bio knez Mihailo Obrenović?

Podeli

Sin kneza Miloša Obrenovića i kneginje Ljubice, bio je Mihailo. Rođen je u Kragujevcu 16. septembra 1823. godine, a ubijen je 29. maja 1868. godine u Košutnjaku.

mihailo obrenovic
Javno vlasništvo

Spomenik knezu Mihailu u Beogradu jedan je od simbola glavnog grada naše zemlje i nalazi se na Trgu Republike, baš prekoputa zgrade Narodnog pozorišta, koje je izgrađeno upravo njegovom zaslugom.

Srbijom je knez Mihailo Obrenović vladao u dva navrata.

Knez Mihailo Obrenović biografija ukratko

U Šarenom konaku u gradu Kragujevcu rođen je Mihailo Obrenović. U svom rodnom gradu je proveo detinjstvo, a kasnije životni put nastavlja najpre u Požarevcu, gde se školovao, nakon čega sa majkom, kneginjom Ljubicom, život nastavlja u Beču.

Nakon jednomesečne vladavine njegovog starijeg brata Milana Prvog Obrenovića, koja je završena smrću ovog mladog vladara, Mihailo se silom prilika vraća u Srbiju, ne bi li nasledio vladarski presto.

U Srbiju stiže marta meseca 1840. godine.

Zahvaljujući uticaju Ustavobranitelja, knez Mihailo postaje takozvani izborni knez, a ne nasledni, iako je tako trebalo da bude da su poštovane odluke Hatišerifa iz 1830. godine i Hatišerifa iz 1833. godine. Tadašnji sultan je tom prilikom izdao i poseban ukaz da Ustavobranitelji Toma Vučić Perišić i Avram Petronijević budu savetnici maloletnom knezu, koji je u to vreme imao 17 godina.

Nažalost, nakon značajnih koraka koje su Ustavobranitelji preduzeli, knez Mihailo Obrenović biva prognan iz zemlje. Najpre u Banat, na imanje svoje sestre Savke, a zatim i na Miloševo imanje u Beču. Kasnije je putovao Evropom, sve dok se nije ponovo vratio u Srbiju.  

Druga vladavina kneza Miloša i Mihaila

Posle Svetoandrejske skupštine, koja je održana 1858. godine počinje Druga vladavina kneza Miloša i Mihaila Obrenovića. Taj istorijski period završen je tragičnom smrću kneza Mihaila.

Iako se vladavina stasalog kneza Mihaila neretko karakteriše ako autokratska i apsolutistička, činjenica je da je on u Srbiju došao i stariji i mnogo zreliji nego tokom prve vladavine, pa je nastojao da unapredi zemlju u svakom smislu.

Najpre je ukinuo sporni turski zakon po kome nije imao pravo na nasleđivanje titule. Zatim je organizovao Preobražensku skupštinu 1861. godine. Tada je doneta i jedna izuzetno značajna odluka za samostalnost Srbije, budući da su posle toga svi članovi Državnog saveta bili isključivo odgovorni srpskom knezu, a ne turskoj Porti, kao što je to bio slučaj do tada.

Izvršene su i mnoge druge izmene. Najpoznatije reforme kneza Mihaila su:

 • Donet je i usvojen Zakon o Narodnoj skupštini.
 • Usvojen je i Zakon o narodnoj vojsci.
 • Vlada Srbije je funkcionisala kao Ministarski savet prema Zakonu o državnoj upravi, koji je donet 1862. godine.
 • Ukinuto je Društvo srpske slovesnosti.
 • Zahtevano je potpuno povlačenje turskih snaga iz Beograda, a nakon nemilog događaja na Čukur česmi.
 • Predati su simbolično ključevi srpskih gradova knezu Mihailu, kojom prilikom je završena turska vladavina.
 • Zaključeni su značajni ugovori sa Crnom Gorom, Grčkom i Rumunijom, a sa ciljem oslobođenja Balkana od turskih snaga.

Osnovano je Narodno pozorište u Beogradu.

Grob kneza Mihaila

U Sabornoj crkvi u Beogradu se nalazi grob kneza Mihaila, ali i grob kneza Miloša.

Nadgrobni spomenik je podignut zaslugom Julije Hunjadi, jedine supruge kneza Mihaila Trećeg Obrenovića, iako su u trenutku njegovog ubistva oni bili pred razvodom.

Izuzev postamenta i sarkofaga, grob kneza Mihaila sačinjen je i od statue na kojoj je prikazan arhangel Mihailo. Natpis na grobnici glasi:

Koji vjeruje u mene i umre, živjeće.

Jovan 11, 25

Knezu srpskom

MIHAILU M. OBRENOVIĆU III,

rođenom 4. septembra 1823.

 poginulom 29. maja 1868.

UDOVICA JULIJA

Mihailo Obrenović zanimljivosti

 • Prvo dete u tadašnjoj Srbiji koje je primilo vakcinu protiv velikih boginja bio je knez Mihailo. Zahtev za to je uputio njegov otac, nakon što mu je od te zarazne bolesti preminulo čak troje dece.
 • U vreme dok je bio u izgnanstvu i putovao Evropom, knez Mihailo se zaljubio u princezu Mariju Jozefa od Lihtenštajna. Bila je to posve nesrećna ljubav, jer njen otac nije bio saglasan sa time da jedna katolička devojka koja ima plemićko poreklo pođe za pravoslavca, koji je uz to i prognan iz svoje zemlje, a i potiče od oca, koji je trgovao svinjama. Upravo je ta tužna ljubav i zaslužna za nastanak maestralnih stihova pesme Što se bore misli moje.
 • Prvi sporazum sa Grčkom o borbi protiv truske vlasti je u ime Srbije 1867. godine potpisao upravo knez Mihailo Obrenović.
 • Prvi novac koji je bio u opticaju u Srbiji nakon kovanica iz perioda srednjeg veka bio je onaj, koji je godinu dana nakon kneževe pogibije bio pušten u opticaj. Na njemu je bio lik srpskog kneza koji je tragično stradao godinu dana ranije.
 • Kum prvog deteta kneza Nikole Prvog Petrovića i kneginje Zorke Karađorđević bio je upravo knez Mihailo Obrenović.
 • Knez Mihailo je usvojio svog sinovca, Milana Obrenovića, potonjeg srpskog kralja Milana Prvog Obrenovića.
 • Braća Radovanović, Pavle i Kosta, direktni su krivci za ubistvo kneza Mihaila Obrenovića.
 • Na mestu na kome je ubijen knez Mihailo u Košutnjaku, nalazi se spomen obeležje.
 • Knez Mihailo imao je jednog sina, Velimira Teodorovića, koga je dobio u vanbračnoj vezi sa Marijom Berghaus.
 • Julija Hunjadi bila je grofovska ćerka, plemićkog porekla, koja se udala za kneza Mihaila 01. avgusta 1853. godine u Beču.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *