Ko je dobio Zlatni globus 2024.?

Podeli

Tradicionalno, početkom januara dodeljuje se prestižna nagrada Zlatni globus (engl. Golden Globes Awards 2024.). Ove godine 81. put su proglašeni najbolji filmovi, glumci i glumice, serije…

ko je dobio zlatni globus 2024.
Pexels? Tima Miroshnichenko

U hotelu Beverli Hilton na Beverli Hilsu u Kaliforniji, organizovana je ceremonija dodele nagrada Zlatni globus 2024. i to na dan 7. januara 2024. godine.

Zlatni globus 2024. – Golden Globe Awards 2024.

Sve do ove godine za organizaciju je bilo zaduženo Holivudsko udruženje stranih novinara (engl. Hollywood Foreign Press Association), a ove godine prvi put su produkciju radili Dik Klark produkcijska kuća (engl. Dick Klark Productions), Riki Kiršner (engl. Ricky Kirshner) i Glen Vajs (engl. Glenn Weiss).

Svi koji su ušli u izbor za Zlatni globus su objavljeni na dan 11. decembra 2023. godine.

Sve do prošle godine, pravo na emitovanje ove ceremonije imao je NBC, a ove godine je preuzeo CBS. Voditelj je bio Džo Koj (engl. Jo Koy), glumac i komičar, iako su mnogi pre njega odbili da vode program dodele nagrada Zlatni globus 2024.

Svoje glasove dalo je tri stotine novinara, koji dolaze iz ukupno 76 zemalja.

Zanimljivo je pomenuti da su ove godine dodate i dve, potpuno nove kategorije i to za Najboljeg stendap komičara na televiziji i za film koji je zaradio minimum sto miliona američkih dolara u zemlji i 150 miliona dolara na globalnom nivou.

Ipak, ove godine nisu dodeljene dve nagrade i to nagrada Kerol Bernet (engl. Carol Burnett award) i nagrada Sesil B. Demil (engl. Cecil B. DeMille award), koje su dodeljivane za životno delo, ali postoje očekivanja da će se tradicija dodele tih nagrada nastaviti.

Najbolji film 2024. godine

U kategoriji drama, najbolji film je Openhajmer (engl. Oppenheimer), dok je u kategoriji mjuzikl/komedija najbolje ostvarenje Jadne stvari (engl. Poor things).

Film Dečak i čaplja (engl. The boy and the heron) najbolji je u kategoriji animiranih filmova, dok je francusko ostvarenje Anatomija pada (engl. Anatomy of a fall) najbolje u kategoriji stranih filmova.

Najviše nominacija za nagradu Zlatni globus 2024. imao je film Barbi (engl. Barbie), čak 9, dok je film Openhajmer imao jednu nominaciju manje. Sledi film Ubice cvetnog meseca (engl. Killers of the flower moon) i Jadne stvari sa po 7 nominacija, te film Prošli životi (engl. Past lives) sa 5 nominacija.

Film Openhajmer poneo je najviše nagrada i to čak 5, dok po 2 Zlatna globusa 2024. imaju filmovi:

  • Barbi
  • Anatomija pada
  • Jadne stvari
  • The Holdovers

Najbolji glumci 2024. godine

Za ulogu u filmu Openhajmer, Džilijan Marfi (engl. Cillian Murphy) je dobio Zlatni globus 2024. za najboljeg glumca, dok je Lili Gledston (engl. Lily Gladstone) za film Ubice cvetnog meseca dobila ovu prestižnu nagradu za najbolju glumicu 2024. godine.

Robert Dauni Džunior (engl. Robert Downey Jr.) je dobio nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu, koju je odigrao u filmu Openhajmer, dok je za isto ostvarenje Kristofer Nolan (engl. Christopher Nolan) dobio Zlatni globus 2024. za najbolju režiju, a Džastin Trit (engl. Justine Triet) i Artur Harari (engl. Arthur Harari) za najbolji scenario za film Anatomija pada.

Zlatni globus 2024. za najbolju originalnu muziku dobio je Ludvig Geranson (engl. Ludwig Goransson) za film Openhajmer. Bili Ajliš (engl. Billie Eilish) i Finneas O`Konel (engl. Finneas O`Connell) za numeru pod nazivom Za šta sam stvorena? (engl. What was I made for?) u filmu Barbi.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *