Koje je poreklo i značenje imena Jelena?

Podeli

Prilično je izvesno da je ime Jelena, koje je u jednom periodu bilo i vrlo često na teritoriji Republike Srbije, ako ne i jedno od najčešćih, do nas došlo iz grčkog jezika.

Koje je značenje i poreklo imena Jelena?
Pexels: Designecologist

Izuzev u Srbiji, ovo ime često se daje i devojčicama u Hrvatskoj, ali i u Rusiji i Litvaniji, te naravno u Grčkoj, gde je prisutan drugačiji oblik ovog imena.

Poreklo imena Jelena

Smatra se da je grčko lično ime Eleni zaslužno za nastanak imena Jelena u našem jeziku.

Shodno poreklu, ime Jelena se slobodno prevodi kao ona koja sija ili ona koja blista.

Vrlo slično ime je i Helena, a postoje i brojna imena koja su izvedena iz imena Jelena, kao što su:

  • Jelica
  • Jeca
  • Elena
  • Lenče
  • Jelka
  • Lenka
  • Lena
  • Lela
  • Ela

Postoji legenda koja se vezuje za poreklo imena Jelena, a tiče se lepe Helene, koja je bila ćerka boga Zevsa, vrhovnog boga grčkog panteona i Lede. Upravo je njena lepota bila okarakterisana kao glavni krivac za Trojanski rat, što je opisano i u Homerovoj Ilijadi.

Imendan za ime Jelena

Iako se imendan za ime Jelena u Srbiji ne slavi, Eleni u Grčkoj, ali i brojne varijacije tog ličnog imena slave imendan 21. maja, kada se obeležava praznik posvećen caru Konstantinu i njegovoj majci carici Jeleni.

Interesantan je podatak da se i u kalendaru Srpske pravoslavne crkve nalazi ime Jelena, iako je ono grčkog porekla, a prosto zato što se odnosi na caricu Jelenu, majku Cara Konstantina Velikog, koja je imala vrlo značajnu ulogu ne samo u zaustavljanju proganjanja hrišćanskog življa, nego i u širenju hrišćanske vere.

Isto tako je interesantno pomenuti i to da Jelena jedno od najpopularnijih imena u zemljama sa pretežno hrišćanskim stanovništvom. U prvim decenijama ovoga veka u našoj zemlji je ovo žensko ime bilo među deset najpopularnijih.

Nadimak za ime Jelena

Vrlo često se pripadnice nežnijeg pola koje nose ovo ime oslovljavaju upravo punim imenom, ali postoje i kraći oblici, s tim što je najčešći nadimak za ime Jelena – Jeca.

Takođe postoje i varijante Jelica i Lela, kao i druge varijante, poput recimo Lelica.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *