Koja su 3 najbolja smutija za leto?

Podeli

Sve popularniji napitak, posebno u toku leta, smuti možete pripremati i kod kuće. Tim pre što se radi o kombinaciji voća i zdravih namirnica, tako da će ovaj napitak ne samo da vas osveži u vrelim letnjim danima, nego i da vam da neophodnu energiju.

Koja 3 najbolja smutija za leto?
Pexels / Charlotte May

Dodatna prednost je ta što možete pripremati i smuti za decu. Recepti su, u suštini vrlo jednostavni, a jedino što vam je potrebno, osim konkretnih namirnica, vode, mleka ili jogurta i leda, jeste blender. Uz to, voće se može kombinovati i sa drugim napicima, poput mleka i jogurta, mada nema sumnje da su recepti za smuti sa vodom upravo oni koji osvežavaju.  

Šta je smuti?

Naziv koji se odomaćio i u našem jeziku potiče zapravo od termina iz engleskog jezika. Pojam smuti (engl. smoothie ) slobodno može prevesti kao ono što je glatko ili ono što je kremasto.

Jednostavnije govoreći, smuti zapravo predstavlja mešavinu više vrsta voća, u kombinaciji sa mlekom, jogurtom ili običnom vodom i uz dodatak na primer semenki od lana, koji će poboljšati probavu. Neizostavni dodatak ovom osvežavajućem napitku je i led.

Za pripremu smutija, osim svih potrebnih namirnica, biće vam potreban i blender. Ono što se smatra osnovnom prednošću pripreme ovog slatkog napitka jeste što je potrebno bukvalno nekoliko minuta da biste pripremili vrlo ukusan smuti.

Posebno je dobro da ovakve napitke pripremate za mališane, a ako oni možda ne žele da jedu voće. Smuti za decu može uključivati banane i jabuke, a isključivati led i laneno seme. Najbitnije je da ga prilagodite ukusu deteta, tako da zaista uživa u ovom napitku.

Predlog broj 1

Ananas, banana, limun i mleveni lan

Priprema je vrlo jednostavna, a ovaj smuti je još zdraviji zato što se priprema uz dodatak obične vode. Takođe, ovaj smuti sa bananom možete zasladiti i domaćim medom, ako želite.

Dovoljno je samo da stavite svo voće u blender, dodate vodu i led, pa izmiksate. Kašičicu mlevenog lanenog semena možete dodati posle toga i ili promešati kašikom ili vratiti smuti da se još malo izmiksa u blenderu.

Predlog broj 2

Dinja, banana, limun i kašičica mlevenog lana

Sve sastojke ubacite u blender, dodajte vodu i led, pa sve zajedno izmiksajte. Nakon toga dodajte semenki lana i još kratko vratite da se svi sastojci dobro sjedine.

Predlog broj 3

Banana, limun, lubenica i kašičica mlevenog lana

Uz sve navedene sastojke, biće vam potreban i led i obična voda. Jednostavno, sve sastojke, izuzev mlevenog lana pomešajte i izmiksajte u blenderu dok se dobro ne sjedine. Na kraju dodajte jednu kašičicu mlevenog semena lana i još kratko uključite blender na najjače.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *