Koja je druga najčitanija knjiga u svetu?

Podeli

Roman Don Kihot, španskog pisca Migela de Servantesa nalazi se na drugom mestu među najčitanijim knjigama na celom svetu. Odmah nakon Biblije, koja je zvanično najviše čitana na globalnom nivou.

roman Don Kihot koji je napisao španski pisac Migel de Servantes
Pexels

Prvi put je Don Kihot objavljen 1605. godine. Do danas je preveden na više od 140 jezika. Roman je prodat u više od 500 miliona primeraka širom sveta.

Delo je prožeto humorom i satirom, ali i dubokim razmatranjem likova i društva koje prikazuje. Kao takav, ovaj roman je uticao na mnoge književne radove. Danas se Don Kihot smatra jednim od najupečatljivijih u svetskoj književnosti.

Radnja romana Don Kihot

Servantes prati avanture viteza Don Kihota. Glavni junak je opsednut čitanjem romana o viteškim delima. Zbog toga kreće u avanturu kako bi i sam postao vitez. Sve to čini kako bi odbranio čast svoje voljene Dulsinee od Toboza.

Don Kihota u avamturama prati verni sluga Sančo Pansa. Njhovo putovanje uključuje i borbu sa vetrenjačama, koje on smatra zmajevima. Spašavanje zarobljenih princeza, borbe protiv pljačkaša i drugi viteški poduhvati prate glavnog lika.

Međutim, njegova viteška dela se često završavaju neuspehom, što mu donosi i poniženje. Zbog toga glavni junak postaje predmet podsmeha.

Iako se čini da je izgubio razum, on ostaje veran svojim idealima. Do samog kraja se za njih i bori.

Kada je izdan prvi Dok Kihot roman na srpskom?

Na sprskom jeziku je prvi put preveden i objavljen davne 1847. godine. Bila je to godina pobede Vukovih reformi. Roman Don Kihot je priredio je srpski književnik Ljubomir Nenadović.  

Tada je preveden sa francuskog, dok su tek kasnije usledili originalni prevodi, sa španskog jezika.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *