Koja je najlepša bajka za odrasle?

Podeli

Bajka je uglavnom vezana za najraniji period života, jer bajke roditelji čitaju uglavnom deci. Međutim postoje i bajke za odrasle. Jedna od njih je i The Knight in Rusty Armor ( u slobodnom prevodu: Vitez u zakržljalom oklopu), proslavljenog američkog dramskog pisca Roberta Fišera.

najlepša bajka za odrasle

Vitez u zakržljalom oklopu je vesela bajka o očajnom vitezu koji godinama nije skidao svoj oklop, jer je svoju dužnost obavljao časno. Pomogao je mnogima koji su imali nevolje sa zmajevima, učestvovao je u raznim bitkama, njegovo ime bilo je sinonim za junaštvo…

Najlepša bajka za odrasle – radnja

Jednoga dana, njegova žena Džuliet, koja je živela u senci slavnog muža, zapreti mu da će ga napustiti, ako ne skine oklop dok je kući. Svoj zahtev je pravdala tvrdnjom da njihov sin Kristofer ni ne zna kako mu otac zaista izgleda. Posle dvoumljenja, vitez je odlučio da je posluša, ali problem je bio što to nikako nije mogao da učini. Oklop je bio tesan i on nije mogao da ga skine. Baš tu kreće prava radnja ove bajke.

Vitez će prvo otići kod kovača po pomoć, ali ni on nije mogao da ga oslobodi oklopa. Tužan i depresivan naleteo je na dvorsku ludu, koja ga je uputila ka čuvenom čarobnjaku Merlinu. Da, u pravu ste, to je Merlin iz Legende o kralju Arturu i maču u kamenu.

Susret viteza i čarobnjaka, kao i njihovi razgovori, ali i Merlinovi saveti su glavna tema ove lepe priče. Naime, Fišer je kroz bajku, koja je napisana tako da se svidi svim generacijama, objasnio kako svako od nas treba da se zapita ko je u stvari on i da ono što mislimo da jesmo treba dobro da ispitamo. Vitezovo putovanje je napisano tako da ispunjava nadom i očajem, verovanjem i razočarenjem, smehom i suzama.

Da li je najlepša bajka za odrasle dostupna na srpskom jeziku?

Nažalost, ova priča od sedam glava nije prevedena na srpski jezik. Međutim, slobodno uzmite da čitate englesko izdanje,  čak i ako znate malo engleski, jer je delo napisano baš kao dečija knjiga, bez teških izraza. Veoma je razumljiva.

Svako od vas ko se ikada „borio“ s značenjem života i pravom ljubavi će čitanjem ove bajke otkriti nove horizonte koji su tu ispred nas, ali mi ih često ne vidimo. Vitez u zakržljalom oklopu će proširiti granice vašeg uma, dodirnuće vaše srce i nahraniće vašu dušu.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *