Kada je otkriven najveći dijamant na svetu?

Podeli

Najveći dijamant na svetu otkriven je slučajno, a priča o njemu je ravna filmskoj. Putovao je od Južne Afrike do starog kontinenta.

Nosi naziv Cullinan, najveći je sirovi primerak draguljarskog kvaliteta i ovo je njegova priča.

Kada je otkriven najveći dijamant na svetu?
9 Kulin dijamanata

Gde i kada je otkiven?

U Južnoj Africi, u rudniku „Premier“, 1905. godine otkriven je najveći dijamant na svetu koji je imao draguljarski kvalitet.

Ono što je zanimljivo jeste da je ovaj draguljarski lepotan iskopan, ni manje ni više nego – džepnim nožićem.

Naziv je dobio po vlasniku rudnika, Tomasu Kulinanu. Njegove dimenzije su iznosile 621.35 g i 6.5 cm. Dijamant nije imao pukotine, niti mehuriće od vazduha. A jedini nedostatak je bila crna mrlja u njegovom središtu. Ali bez obzira na mrlju, bio je savršen.

Upoznajte bolje destinacije širom sveta.

Gde se nalazi najveći dijamant na svetu?

Ovaj veličanstveni dragulj je bio prvo izložen u Johanesburgu. Zbog svoje veličine i sastava, njegova cena je odmah bila visoka, tako da za ovu prirodnu lepotu nije bilo kupca.

Na kraju je završio kao dar za 66. rođendan Njegovog kraljevskog veličanstva Edvarda VII.

Sada dolazimo do još jednog zanimljivog dela ove priče – kralj nije bio oduševljen njime. A u suprotno ga je ubedio budući veliki premijer Britanije, Vinston Čerčil.

Međutim, kralj Edvard je ipak naredio da se taj veliki izreže na manje, čisto iz praktičnih razloga. Pošto je ipak reč o najvećem dijamantu i kao takvom jedinstvenom, angažovani su braća Ašer, holandski draguljari. Utvrđeno je da je dijamant unutar imao ipak oštećenja i da njegovo komadanje neće ići lako. Zbog toga su draguljari bili pod stresom. Ovaj posao deljenja dijamanta je trajao, verovali ili ne,  8 meseci, a rađen je pod nadzorom lekara, jer je stres izbijao svaki dan iz draguljara.

Od najvećeg dijamanta na svetu Kulina na kraju je dobijeno 9 velikih dijamanata i čak 96 brilijanata. Od svih njih najpoznatiji je svakako, onaj koji je nazvan Velika zvezda Afrike i koji je u vlasništvu britanske kraljevske porodice.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *