Koja su najveća jezera u Srbiji?

Podeli

Od mnogobrojnih jezera u Srbiji, njih 11 imaju površinu veću od četiri metra kvadratna. Neka su nastala prirodnim, neka veštačkim putem.

Prema opšteprihvaćenoj definiciji jezero predstavlja udubljenje na kopnu, koje je ispunjeno vodom i koje nije direktno vezano za svetsko more, te nema tako velike dimenzije.

Iako ne postoji zvanična klasifikacija površina koje bi mogle biti okarakterisane kao jezera, nezvanično se pod tim pojmom ne smatra udubljenje na kopnu ispunjeno vodom, čija je površina manja od jednog hektara.

Mogu imati i pritoke i otoke, ali i samo pritoke i samo otoke, ali govorimo o takozvanim protočnim jezerima ukoliko imaju i jedne i druge.

Ona koja se smatraju i najdubljim i najvećim mahom su tektonskog porekla. Zvanično je Kaspijsko jezero po površini najveće jezero na svetu, dok je Bajkalsko najdublje.

Koje je najveće prirodno jezero u Srbiji?

Zanimljiv je podatak da se na listi najvećih jezera u Srbiji Palićko nadomak Subotice nalazi tek na 9. mestu. Međutim, upravo je ono i najveće prirodno u Srbiji, budući da je eolskog porekla, što znači da je nastalo usled dejstva vetra.

Nalazi se u blizini grada Subotice, na samom severu naše zemlje, u neposrednoj blizini granice sa susednom Mađarskom. Palić je poznat ne samo po lepo uređenoj pešakoj stazi, te hotelima koji se tu nalaze, nego i po Zoološkom vrtu, koji je jedan od njegovih prepoznatljivih simbola. Osobenost Zoološkog vrta na Paliću predstavljaju i cvetne leje, koje se mogu videti u mnogim njegovim delovima, ali i činjenica da većina životinja koje u tom vrtu obitavaju imaju gotovo prirodne uslove, što ga čini posebno zanimljivim.

jezera u srbiji
Palićko jezerko – Screenshoot YouTube/rtvmag

Postoje dve legende koje prate nastanak Palića. I jedna i druga posebno su zanimljive. Prema jednoj, to je deo nekadašnjeg Panonskog mora, mada je druga legenda o nastanku Palića mnogo interesantnija.

Prema njoj, pastir po imenu Pavle je u davna vremena čuvao ovce baš na mestu na kome se danas nalazi Palić. A onda ih je jednog dana izgubio…suze koje su tada potekle iz njegovih očiju zaslužne su i za nastanak Palićkog jezera.

Prvo njegovo zvanično pominjanje, po kome je i Subotica postala još poznatija, zabeleženo je u pisanim dokumentima 1462. godine. Od tada pa do danas, Palić je bilo i ostalo simbol grada Subotice i tog dela naše zemlje.

Najveće jezero u Srbiji

Iako je nastalo veštačkim putem i to prilikom izgradnje hidrocentrale na Dunavu, Đerdapsko sa površinom od 253 kvadratna kilometra smatra se najvećim jezerom u našoj zemlji. Međutim, ono se ne nalazi samo na teritoriji Republike Srbije, već i na teritoriji susedne Rumunije. Od njegove ukupne površine, na teritoriji Srbije nalazi se 163 kvadratna kilometra, dok je preostali deo njegove površine na teritoriji Republike Rumunije.

djerdapsko jezero, veliki kazan
Đerdapsko jezero – Screenshoot Youtube/travelornot

Njegova maksimalna dužina je 150 kilometara, a maksimalna širina se kreće između 2 i 8 kilometara. Procenjuje se da je maksimalna dubina Đerdapa 100 metara.

Iako nije celom površinom na teritoriji naše zemlje, Đerdapsko jezero važi za najveće u Srbiji, dok je po površini na četvrtom mestu na području celog Balkana.

Ostala najveća jezera u Srbiji

Vlasinsko je po površini nakon Đerdapskog, iako se prostire na “svega” 16 kvadratnih kilometara. Veštačkog je porekla i dostiže najveću dubinu od 35 metara. Interesantno je ne samo po pozicioniranosti, budući da se nalazi na 1.204 metara nadmorske visine, nego i po plutajućim ostrvima, koja se smatraju naročitom atrakcijom.

vlasinsko jezero
Vlasinsko jezero

Iza Vlasinskog po površini slede:

  • Perućačko na reci Drini (površine 12,4 km²)
  • Gazivode na reci Ibar (površine 11,9 km²)
  • Gružansko na istoimenoj reci (površine 9 km²)
  • Zvorničko na reci Drini (površine 8,1 km²)
  • Zlatarsko na reci Uvac (površine 7,2 km²)
  • Potpećko na reci Lim (površine 7 km²)
  • Palićko (površine 5,6 km²)
  • Sjeničko na reci Uvac (površine 5,7 km²)


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *