Koje je jedino mesto na Jadranu u BiH?

Podeli

U južnom delu Bosne i Hercegovine, u dužini od oko 9 kilometara, na obali Jadranskog mora, ugnezdio se Neum. Budući da je u pitanju jedini priobalni grad Bosne i Hercegovine, Neum je i važan je turistički centar zemlje.

Koje je jedino mesto na Jadranu u BiH?
BiHVolim CC BY-SA 4.0

Smešten je u slikovitoj uvali, između planina i mora, sa šarmantnim plažama i kristalno čistim morem. Grad se razvio u moderno turističko mesto, sa brojnim hotelima, restoranima, i mnoštvom aktivnosti koje mogu zadovoljiti različite ukuse posetilaca.

Osim plaža i sunčanja, turisti se mogu upustiti u razne vodene sportove, poput skijanja na vodi, vožnje kanuom ili ronjenja.

Kao jedini grad ove zemlje koji se nalazi na obali mora, Neum predstavlja ključnu turističku tačku i omiljenu destinaciju za hiljade posetilaca svake godine. Jedinstveni geografski položaj omogućava mu da posetiocima pruži idealnu mešavinu planinske i morske klime, kristalno čisto more, prelepu prirodu i sve ono što bi posetilac mogao poželeti. Grad se prostire uz obalu koja se zavija, formirajući prelepe plaže i uvale.

Neum je poznat po čistom moru, u koje se slivaju planinske reke, stvarajući pritom specifičan ekosistem bogat morskim životom. Grad je poznat i po kosmopolitskom duhu, obilju hotela, restorana, kafića i prodavnica, ali i brojnim aktivnostima i sadržajima.

Ipak, Neum nije samo primorski grad, već mesto sa bogatom istorijom i kulturom. Arheološka nalazišta u okolini svedoče o drevnim civilizacijama koje su ovde živele, dok arhitektura grada otkriva slojeve njegove burne prošlosti. Svaki kutak Neuma priča svoju priču, dodajući dublji kontekst prirodnoj lepoti koja ga okružuje.

Neum je, dakle, mnogo više od samo plaže i sunca.

Neum
Javno vlasništvo

Istorija Neuma i njegov razvoj

Baš kao i geografski pejzaž koji ga okružuje, tako je i istorija Neuma bogata i interesantna. Smatra se da je još u epriodu praistorije na tom području postojalo naselje. Tokom istorije bio je pod uticajem različitih kultura, civilizacija i političkih sila koje su dolazile i prolazile kroz ovaj deo Balkanskog poluostrva.

Prvi tragovi naselja u okolini Neuma potiču iz neolita, što je doba koje se proteže od 10200, godina pre nove ere do između 4500. i 2000. godine pre nove ere. Najverovatnije su upravo neolitski naseljenici bili i prvi stanovnici današnjeg Neuma. Potom su tu živeli Iliri, narod poznat po gradnji utvrđenja i gradova na strateški važnim mestima, a ostavili su i brojne artefakte koji svedoče o njihovom prisustvu.

Tokom antike, ovo područje bilo je pod vlašću Rimskog carstva, a kasnije Vizantije i Otomanskog carstva. Bili su to periodi velikih promena, tokom kojih je Neum bio važna trgovačka stanica i luka.

Međutim, moderni Neum počeo se razvijati u 20. veku. Nakon što je Bosna i Hercegovina dobila pristup moru na Berlinskom kongresu 1878. godine, Neum je počeo da se transformiše iz malog ribarskog sela u pravi turistički centar.

Početkom 1960-ih godina prošlog veka, vlasti Bosne i Hercegovine prepoznale su potencijal Neuma kao turističke destinacije i počele su da ulažu u izgradnju hotela i drugih turističkih objekata. Turizam je postao ključna industrija grada, koja privlači hiljade posetilaca svake godine. Za vreme rata u Bosni i Hercegovini 90-ih godina prošlog veka, Neum je ostao relativno pošteđen destrukcije i sukoba, što je omogućilo očuvanje njegove turističke infrastrukture.

Nakon rata, grad je nastavio da se razvija kao turistička destinacija, sada postajući sve popularniji među turistima iz cele Evrope. Danas, istorija Neuma je prisutna u svakom kutku grada – od ostataka drevnih utvrđenja, preko zgrada iz Otomanskog perioda, do modernih hotela i restorana. Svaki sloj njegove prošlosti doprinosi jedinstvenom karakteru ovog grada, čineći ga još privlačnijim za posetioce.

Neum danas

Dinamičan i moderan primorski grad, čija se ekonomija uglavnom bazira na turizmu, koji zahvaljujući svojoj jedinstvenoj lokaciji na jadranskoj obali Bosne i Hercegovine privlači posetioce iz čitavog sveta, nudeći im raznolik spektar aktivnosti i atrakcija.

Neum je u danas poznat po svojim prelepim plažama, koje se protežu duž cele njegove obale. Kristalno čisto more je idealno za plivanje, dok su peščane plaže savršene za sunčanje i opuštanje. Mnoge od ovih plaža su opremljene modernim sadržajima, uključujući ležaljke, suncobrane i barove na plaži.

Ali, Neum nudi mnogo više od samo plaža. Grad je dom za razne sportske aktivnosti, uključujući ronjenje, jedrenje na dasci, vožnju kajaka i mnoge druge vodene sportove. Takođe, možete se oprobati u planinarenju ili biciklizmu na obližnjim planinskim stazama.

U samom gradu, posetioci mogu uživati u širokom spektru restorana i kafića. Restorani nude raznovrsna jela, uključujući sve od tradicionalne bosanske kuhinje, do svežih morskih plodova. U kafićima se možete opustiti uz šolju kafe ili čašu vina, dok uživate u pogledu na more.

Tokom leta, grad je domaćin brojnih festivala, koncerata i kulturnih događanja. Takođe, u Neumu se nalaze i brojne galerije, muzeji i istorijske znamenitosti, gde posetioci mogu upoznati istoriju i kulturu ovog jedinstvenog mesta.

Grad se i dalje razvija i raste. Sve više hotela i turističkih objekata se gradi kako bi se zadovoljile potrebe rastućeg broja posetilaca. Ali, uprkos sve većem broju turista, Neum je uspeo da zadrži svoj autentični šarm.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *