Koji su najbolji načini za beljenje zuba?

Podeli

Bez obzira na to ko ste i šta radite, osmeh je vaš najefikasniji alat za komunikaciju. Nema sumnje da bi svi želeli osmeh poput onih koje viđamo na crvenom tepihu: besprekoran, svetlucav i magnetski privlačan. No, kako tačno te filmske zvezde postižu takav osmeh? Kako da i vaši zubi postanu blistavo beli?

nacini za beljenje zuba
Pexels/Andrea Piacquadio

Higijena usne šupljine

Nema belih zuba bez temeljne higijene usne šupljine. A to obuhvata redovno i pravilno četkanje zuba, najmanje dva puta dnevno, korišćenje fluoridne paste koja pomaže u borbi protiv karijesa i održava zubnu gleđ. Konac za zube još je jedna ključna komponenta oralne higijene. Ovim se uklanjaju ostaci hrane između zuba, sprečava se nastanak plaka i održavaju desni zdravim.

I uz sve to, redovne posete stomatologu, barem dva puta godišnje, su esencijalne da biste se rešili zubnog kamenca i ostalih problema koji mogu uticati na boju vaših zuba.

Domaći tretmani za izbeljivanje zuba

Nekada ne morate otići daleko od kuće da biste postigli svetliji osmeh. Neki domaći tretmani mogu vam pomoći u tome.

Sve što vam je potrebno je možda već u vašoj kuhinji. Soda bikarbona, na primer, može biti efikasno prirodno sredstvo za beljenje zuba. Međutim, važno je biti oprezan, jer prekomerna upotreba sode bikarbone može oštetiti zubnu gleđ. Takođe, proces poznat kao oil pulling – ispiranje usta sa kokosovim uljem – takođe može poboljšati belinu vaših zuba. Naime, ulje „povlači“ bakterije iz usta, čime se smanjuje plak i izbeljuju zubi.

Profesionalno izbeljivanje zuba

Ako tražite brže i efikasnije rezultate, možda bi trebalo da razmotrite profesionalno izbeljivanje zuba. Ovaj postupak se izvodi u stomatološkoj ordinaciji i obično podrazumeva upotrebu jake koncentracije hidrogen-peroksida ili karbamid-peroksida za izbeljivanje zuba. Iako ova metoda može biti skuplja i potencijalno izazvati privremenu osetljivost zuba, rezultati su obično brži i dugotrajniji.

Drugi tretmani za izbeljivanje zuba

Ako ne želite da idete kod stomatologa, možda bi tretmani za izbeljivanje zuba koji podrazumevaju korišćenje namenskih traka, recimo biti prava stvar.

Uz trake za izbeljivanje zuba, na tržištu se mogu naći i namenske paste za izbeljivanje i gelovi. Iako ovi proizvodi obično ne nude rezultate koji su isti kao kod profesionalnog izbeljivanja, ipak mogu biti korisni za održavanje beline zuba između stomatoloških tretmana ili za postizanje blage promene boje zuba.

No, bez obzira na metodu koju odaberete za izbeljivanje zuba, važno je da imate na umu da je zdravlje zuba i desni važnije od samog izgleda. Ukoliko niste sigurni koja je metoda odgovarajuća za vas, uvek je najbolje da se konsultujete sa svojim stomatologom.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *