Koji su rani simptomi meningitisa?

Podeli

Kada se uzme u obzir činjenica da je meningitis, odnosno upala moždanih ovojnica i ovojnica kičmene moždine, to jest meninga izuzetno opasno oboljenje, a naročito ako je u pitanju bakterijski meningitis, onda je sasvim jasno i zašto su rani simptomi meningitisa značajni i zašto je potrebno reagovati u što kraćem roku.

koji su rani simptomi miningitisa
Pexels: Andrea Piacquadio

Meningitis kod beba i kod dece generalno može da bude vrlo opasan, mada je i meningitis kod odraslih takođe potencijalno ozbiljno oboljenje, te zahteva hitnu reakciju.

Šta je meningitis?

Moždano tkivo i kičmenu moždinu obavijaju meninge, odnosno meke moždane ovojnice. Ukoliko iz bilo kog razloga dođe do upale meninga, tada je u pitanju oboljenje poznato kao meningitis. Simptomi mogu varirati od osobe do osobe, odnosno mogu biti različiti u zavisnosti od toga koja vrsta meningitisa je u pitanju i u kakvom stanju se nalazi imunitet te osobe.

Takođe je važno da nadležni lekar bude kontaktiran na vreme, jer treba imati na umu da se simptomi meningitisa vrlo brzo javljaju i da se mogu u najkraćem mogućem roku pogoršati.

Upala mozga simptomi

Mada su određeni simptomi meningitisa možda uobičajeni i za neke druge bolesti i stanja, ukoliko postoji i najmanja sumnja na pojavu ovog oboljenja, treba obratiti pažnju i imati na umu da rani simptomi meningitisa mogu spasti čoveku život.

U tom smislu je izuzetno važno u što kraćem roku kontaktirati nadležnog stručnjaka, a na prvom mestu infektologa, koji će na osnovu pregleda, te laboratorijskih analiza krvi i rezultata skenera, magnetne rezonance i drugih pregleda, biti u mogućnosti da utvrdi da li je u pitanju meningitis, odnosno da li je u pitanju virusni meningitis ili bakterijski, te neka druga vrsta tog oboljenja i kako bi trebalo pristupiti lečenju.

Generalno govoreći, simptomi meningitisa su:

 • izuzetno jaka glavobolja koja ne prestaje
 • groznica sa visokom telesnom temperaturom
 • povraćanje
 • mučnina
 • ukočeni vrat
 • osetljivost na svetlost
 • slabost nogu
 • nekontrolisani pokreti
 • zaboravnost
 • dezorijentisanost
 • smetnje u govoru
 • zbunjenost
 • gubitak pamćenja
 • grčevi
 • gubitak svesti

Meningitis kod dece

Iako se može javiti i meningitis kod beba i to kod nedonoščadi, odnosno kod novorođenčadi do tri meseca starosti, češće se sreće meningitis kod dece starijeg uzrasta.

Naravno da postoji i meningitis kod odraslih, ali treba imati na umu da simptomi donekle mogu biti različiti upravo u zavisnosti od uzrasta pacijenta, odnosno od toga koji tip meningitisa je u pitanju, te kao što smo već ranije pomenuli, koliko je jak imunitet pacijenta.

Generalno, streptokoka najčešće izaziva meningitis kod beba u periodu do tri meseca života, s tim da uzročnik može biti i Ešerihija koli, kao i bakterija listerija (lat. Listeria Monocytogenes).

Bakterija poznata kao Streptokokus pneumonija, kao i meningokoka smatraju se najčešćim uzročnikom bakterijskog meningitisa kod dece uzrasta do pet godina, dok meningitis kod odraslih najčešće izazivaju pneumokoke i meningokoke.

Vrste meningitisa

Izuzev bakterijskog i virusnog meningitisa, takođe postoji i gljivični meningitis, a može se javiti i parazitarni meningitis, kao i neinfektivni meningitis kod odraslih i kod dece.

S obzirom na to da postoji nekoliko vrsta ovog oboljenja, te da se virusni meningitis leči na drugačiji način nego bakterijski, recimo, to je izuzetno važno obratiti se lekaru na vreme, kako bi bilo utvrđeno da li je zaista u pitanju meningitis, te da bi bilo propisano odgovarajuće lečenje.

Meningitis lečenje

Na osnovu toga što lekar utvrdi da li je u pitanju virusni meningitis, bakterijski ili neka druga vrsta ovog oboljenja, zavisiće i kako se leči meningitis. Takođe je važno i koji su simptomi meningitisa primećeni, te u kakvom stanju se nalazi imuni sistem pacijenta, ali i da li je u pitanju osoba kod koje je izvršena transplantacija organa, recimo i slično, prosto zato što to sve utiče na tok lečenja.

Uz pregled infektologa će biti potrebne ne samo laboratorijske analize krvi, nego i lumbalna punkcija koja će uključiti analizu likvora, a po potrebi i skener i magnetna rezonanca, jer će sve to pomoći stručnjaku da utvrdi da li je u pitanju meningitis, [ta je najbolje preduzeti da bi to oboljenje bilo stavljeno pod kontrolu i generalno kako bi trebalo da izgleda dalje tok lečenja.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *