Koji su trikovi za brzo spavanje?

Podeli

Jedna od fizioloških potreba svakog čoveka je i spavanje, koje se karakteriše kao stanje smanjene budnosti, tokom koga je reakcija na različite nadražaje iz spoljašnjeg sveta umanjena.

Uz ove trikove ćete najlakše zaspati 
spavanje, poremecaji spavanja
canva pro user

Suprotno od spavanja je budnost, što se označava kao svesno stanje, a buđenje predstavlja trenutak kada se iz sna prelazi u stanje budnosti. Tokom budnog stanja svaki pojedinac obavlja uobičajene radnje, a svaki organizam ima potrebu da određeni vremenski period provede u budnom stanju, kao što ima potrebu i da spava određeni broj sati.

Vrste i poremećaji spavanja

Dve su vrste spavanja prisutne, te se ovaj fiziološki proces deli na takozvano REM i NREM spavanje.

Najjednostavnije bi bilo navesti da je REM spavanje (Rapid Eye Movement) ona vrsta spavanja koju karakteriše brzo pokretanje očiju, dok je NREM (Mon Rapid Eye Movement) takozvano sporotalasno spavanje, a njegova osnovna karakteristika je odsustvo brzog pokretanja očiju.

Postoji nekoliko faza za vreme spavanja, a prosečna osoba u toku spavanja prođe četiri do pet ciklusa prelaska iz faze u fazu, te procene pokazuju da svaki od tih ciklusa traje u proseku između 90 i 100 minuta. Veći deo spavanja mlađi ljudi provedu u takozvanom NREM spavanju, a manji deo se odvija u REM spavanju.

Dobro je poznato da se nervna energija obnavlja tokom spavanja, te da je neophodno u toku 24 časa spavati određeni broj sati, kako bi organizam funkcionisao bez ikakvih problema.

Naravno da postoje brojni poremećaji spavanja i većina ih nakon utvrđenog uzroka i njegovog otklanjanja biva uspešno rešena. Ipak, postoje neka oboljenja koja dovode do poremećaja spavanja, pa bi svakako trebalo konsultovati lekara u tim slučajevima, odnosno kada to utiče na normalno funkcionisanje pojedinca.

Spavanje – Kako brzo utonuti u san?

Neretko se događa da čovek koji je pod stresom ili koga muči neka briga ne može tako lako da zaspi, pa ne zna kako se opustiti pred spavanje, odnosno koliko je važno da ima lepe misli kada ode na počinak.

Naravno da postoje i brojne namirnice, koje mogu imati negativan uticaj, te usled kojih se dobro spavanje smatra nemogućom misijom. Obično ako neko konzumira jaku kafu pred odlazak na počinak ili tešku hranu, može da nastane problem i javi se nesanica. Isto tako, na kvalitet sna može da utiče i neka situacija, koja se tokom prethodnog dana dogodila ili nešto o čemu pojedinac razmišlja, a što kod njega izaziva dodatni stres.

Jedna od najboljih opcija je knjiga za uspavljivanje, a ne mobilni telefon, zato što se čovek čitajući pažljivo odabranu knjigu umiruje i lagano tone u san. Ukoliko i morate da koristite tom prilikom mobilni telefon, najbolje je da smanjite svetlo na ekranu, jer je dokazano da ono povećava budnost, te da utiče i na brzinu zaspivanja.

Ipak, najbitnije je da naučite kako se opustiti pred spavanje, jer će vam to pomoći i da brže zaspite.

Sve je dodatno otežano ukoliko neko pored vas hrče ili čujete buku u spavaćoj sobi, ali postoji rešenje i za to, a ono je vrlo jednostavno. U principu, ako pustite tiho muziku, skrenućete misli sa spoljnih zvukova, koji utiču na vaš budući san.

Preporuka je da mislite na neke lepe stvari i da pokušate da zaboravite na stres, koji ste možda prethodnog dana doživeli ili koji vas očekuje sutradan, te da se nadate najboljem.

Dokazano je i da razgovor sa dragom osobom pred spavanje utiče na lučenje hormona, koji umiruje organizam, što sve dovodi do lakšeg i bržeg zaspivanja svakoga od nas.

Mada, ako vas nesanica muči duže vreme, te ako ne znate kako zaspati, a da to ne izaziva dodatni stres, onda je najbolje da pažljivo analizirate sve ono što se desilo tokom prethodnog dana, ne biste li tako ustanovili usled čega je došlo do poremećaja spavanja. U kratkom roku posle utvrđivanja uzroka, odnosno njegovog otklanjanja bi trebalo i da ta vrsta neprijatnosti nestane, te da zaista utonete u san vrlo brzo pošto odete na počinak.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *