Šta je stres i kako ga eliminisati?

Podeli

Stres je postao deo svakodnevice. Čak i za pripadnike mlađe populacije se može čuti da su pod stresom, ali obično se to vezuje za osobe koje se nalaze u određenim, ne tako lakim životnim situacijama.

Stres - kako ga eliminisati?

Canva pro user

Šta je stres?

Ukoliko se poremeti ravnoteža psihičkog stanja određenog pojedinca, usled nekih neuobičajenih događaja i situacija, onda možemo reći da je ta osoba pod stresom.

Vrste stresa mogu biti različite, a prvenstveno sve to zavisi od uzroka, odnosno od psihološkog sklopa organizma svakog pojedinca.

Prema zvaničnim shvatanjima medicine, stres reakcije imaju ukupno tri faze, a prepoznavanjem svake od njih i adekvatnim delovanjem u datom momentu se u velikoj meri može negativan efekat takvih situacija svesti na minimum.

Prva faza je okarakterisana kao faza šoka, odnosno specifičnog, mogli bismo reći alarma, koji se javlja u onom momentu kada se pojedinac, to jest njegov organizam suoči sa određenom situacijom ili događajem, koji u njemu izaziva stres.

Druga faza je zvanično okarakterisana kao faza rezistencije, koja je prirodna odbrambena moć organizma. U tom trenutku organizam pokušava da pruži otpor konkretnoj situaciji. Upravo onoj situaciji koja je u njemu izazvala stres i to sve sa ciljem da organizmu vrati prethodnu ravnotežu.

Nažalost, postoji i treća faza stresa, koja je poznata kao faza iscrpljenosti. Do nje dolazi kada pojedinac u borbi protiv određene stresne situacije gubi svoju snagu i na neki način potpada pod negativan uticaj stresa, jer više praktično nema ni volje ni snage da se protiv njega bori.

Kako protiv stresa?

Naravno da od čoveka do čoveka zavisi da li će i na koji način reagovati na određenu stresnu situaciju, te se neretko događa da neko reaguje vrlo burno, a onda ne zna kako eliminisati stres i kako njegove negativne posledice anulirati.

Da bismo mogli da se borimo protiv nečega, pa i protiv stresnih situacija, moramo biti svesni toga da se one događaju i da u našem organizmu izazivaju negativan efekat.

Naravno da postoje brojni faktori koji utiču na pojavu ovih situacija, pa je zato vrlo važno sa njima biti upoznat i u najvećoj mogućoj meri ih izbegavati.

Svakako da ako je u pitanju stres na poslu ili stres kod dece, odnosno stresne situacije koje jednostavno ne možemo izbeći, stvar postaje mnogo komplikovanija. Tada je vrlo važno podstaći rad na sebi, te naučiti brojne tehnike, koje će vam pomoći tom prilikom.

Postoje brojne vežbe za oslobađanje od stresa, a svakako je uvek najbolje pronaći onu koja baš vama odgovara. Podrazumeva se da postoje slučajevi kada to baš i nije lako, te se čini gotovo nemogućim, ali i tada ima rešenja. Dostupni su brojni seminari, koje drže stručnjaci za tu oblast, uz čiju pomoć ćete naučiti i kako se osloboditi psihičke napetosti, ali i kako se izboriti sa problemima uopšteno, odnosno kako se izboriti sa stresom u porodici, te kako pobediti stres na poslu, zatim u prijateljskoj ili u intimnoj vezi, kao i u mnogim drugim situacijama.

Stres – lečenje

Uopšteno govoreći, stres se ne tretira medicinski sve do onog trenutka dok ne počne prilično da ugrožava normalno funkcionisanje pojedinca. Upravo iz tog razloga se lečenje stresa u većini slučajeva svodi na rad na sebi, odnosno na poboljšanje psiho – fizičkih mogućnosti svakog pojedinca.

Najvažnije je da budu identifikovani faktori, koji do njega dovode, a zatim i da se počne sa adekvatnim lečenjem. Čovek prvo treba da nauči da prepozna stresnu situaciju, a zatim i da savlada različite tehnike, kako bi je izbegao.

Najbitnije je spavati dovoljno i kvalitetno, te ukoliko je moguće uspostaviti određeni ritam u tom segmentu, a izbegavati dodatne stimulanse, u vidu energetskih napitaka, kafe i duvana.

Planiranje aktivnosti je takođe dobra opcija, posebno ako je u pitanju stres na poslu.

Najjednostavnije rečeno, odgovor na pitanje kako eliminisati stres može dati isključivo svako za sebe, jer je vrlo važno da se čovek posveti sopstvenom životu na najbolji mogući način i da se potrudi na njegov kvalitet u svim segmentima poboljša.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *