Koliko je zaista optimalan unos vode?

Podeli

Tema o kojoj se često vode polemike tiče se i toga koliki je optimalan unos vode u toku dana. I upravo je to tema na koju se ne može dati jednostavan odgovor, a da on važi za apsolutno svakog čoveka.

Koliko je zaista optimalan unos vode?

Zapravo je stvar vrlo jednostavna. Od organizma do organizma se razlikuje to koliko je potrebno unositi vode u organizam, odnosno od osobe do osobe, te njenih fizičkih karakteristika i aktivnosti na dnevnom nivou. Na to utiče svakako i način ishrane pojedinca.

Ne treba svakako izgubiti iz vida činjenicu da je optimalan unos vode izuzetno značajan za funkcionisanje svih organa, uzevši u obzir da je ljudski organizam većim delom sačinjen upravo od vode. Samim tim je za pravilno funkcionisanje i pojedinačnih organa i organizma u celosti od izuzetnog značaja da dnevni unos vode bude na optimalnom nivou.

Istini za volju, postoje ljudi koje interesuje i unos vode po kilogramu, ali je prilično teško navesti preciznu informaciju o tome, prosto zato što ona ne može bii uopštena i primenljiva na svaki pojedinačni organizam.

Na osnovu čega se određuje optimalan unos vode?

Podrazumeva se da dnevni unos vode kod dece razlikuje u odnosu na preporučeni količinu vode za odrasle, trudnice, ljude koji intenzivno vežbaju i starije.

Iako postoji tvrdnja da se treba rukovoditi time koliko je preporučeno unositi vode po kilogramu, veliki broj stručnjaka smatra da jednostavno treba sa puno pažnje osluškivati potrebe svog organizma. Stanja poput povraćanja i dijareje, na primer, povlače sa sobom i prekomerno unošenje vode, što je sasvim očekivano, prosto zato što je važno da ne dođe do dehidracije u takvim situacijama.

Kako nije dobar prevelik unos vode u organizam, isto tako nije dobro ni unositi nedovoljnu količinu vode i o tome svakako treba posebno voditi računa. Optimalno podrazumeva zadovoljenje potrebe organizma za tečnošću, a na osnovu načina ishrane i načina života, uz obavezan osvrt i na fizičku aktivnost.

Zašto treba piti dovoljno vode u toku dana?

Pored toga što je voda neophodna za optimalno funkcionisanje svih organa, tim pre što je ljudski organizam većim delom i sačinjen od vode, ona je neophodna i za osnovne fiziološke procese. Upravo iz tih razloga i jeste naročito važno da količina vode na dnevnom nivou bude adekvatna.

Bez obzira da li se rukovodite time koliki je preporučeni unos vode po kg ili onom teorijom da prosečan organizam odraslog čoveka ima potrebu za 1,5 do 2 litra vode u toku dana, morate imati na umu da se voda unosi i preko hrane.

Razloga za optimalan unos vode je mnogo. Kao osnovni navodi se nadoknada prirodno izgubljene tečnosti, a zarad očuvanja nivoa energije, zatim zarad ubrzavanja metaboličkih procesa i na kraju, a mnogima i najbitnije, dovoljna količina vode za mršavljenje je vrlo važna.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *