Šta je i gde se nalazi Mrtvo more?

Podeli

Iako nosi naziv Mrtvo more (engl. Dead sea), zapravo je u pitanju jezero. I to najveće slano jezero po površini na celom svetu, dok je ujedno i jedno od ukupno četiri najslanije vodene površine na Zemlji.

mrtvo more

Teritorijalno pripada Izraelu, tačnije Judejskoj pustinji, dok se u istočnom delu granici sa Jordanom.

Nekoliko je teorija o tome kako je nastalo Mrtvo more. Prema jednoj od njih, zbilo se to pre oko 3,7 miliona godina.

Dužine je oko 50 i širine oko 15 kilometara, dok je njegova najveća dubina čak 380 metara.

Kako je Mrtvo more dobilo naziv?

Budući da u njemu gotovo da ne postoji živi svet, sasvim je jasno i kako je Mrtvo more dobilo naziv. Međutim, sporenja se često javljaju oko toga da li je u pitanju zaista more ili ne?

Razlog zbog koga nosi naziv more, a ne jezero, tiče se upravo visokog saliniteta, koji se dovodi u vezu sa morem.

karakteristike mrtvog mora

Karakteristike Mrtvog mora

Budući da se nalazi u pustinjskom području, Mrtvo more je poznato po visokim temperaturama u toku cele godine, dok su padavine retke.

Nadmorska visina Mrtvog mora je čak 423 metra ispod nivoa mora, pa je to razlog zbog koga se smatra najnižom tačkom na našoj planeti.

Mrtvo more – živi svet

Uzevši u obzir da je čak 34% salinitet Mrtvog mora, to živi svet u njemu praktično da ne postoji. Vrlo male količine bakterija, ali i mikrobnih gljivica predstavljaju jedini živi svet Mrtvog mora. Ali uprkos tome, zahvaljujući najpre mineralima kojima obiluje, vekovima unazad poznato je kao lečilište. Zanimljiv je podatak da je i kraljica Kleopatra bila upućena u lekovitost Mrtvog mora, pa ga je posećivala, kako bi nahranila svoju kožu i telo lekovitim materijama.

Kako se na godišnjem nivou nivo vode u Mrtvom moru smanjuje u proseku za 110 centimetara, to se javlja zabrinutost da li Mrtvo more nestaje? Međutim, na tu pojavu uticaja ima najpre pustinjska klima, karakteristična po visokim temperaturama i manjku padavina, ali i to što izvori voda reke Jordan više ne snabdevaju Mrtvo more, kao što je to ranije bio slučaj.

mrtvo more turizam
Resort u Izrealu

Turizam na Mrtvom moru

Mada su i Izrael i Jordan, svako sa svoje strane prilično razvili turizam na Mrtvom moru, ne može se osporiti da odmor ovde uglavnom provode zagovornici takozvanog medicinskog turizma.

A zahvaljujući pustinjskoj klimi, Mrtvo more je odličan izbor za letovanje i odmor praktično u toku cele godine.

Mrtvo more – lekovitost

Upravo zbog visokog saliniteta, te uticaja koji so ima na ljudsku kožu, neretko se pominje i značajna lekovitost Mrtvog mora.

Smatra se da minerali iz vode i blata mogu da pomognu osobama koje pate od različitih kožnih oboljenja. Najpre je Mrtvo more dobro za vitiligo i psorijazu, ali i za atopijski dermatitis i akne, odnosno bubuljice na koži.

Takođe postoje indicije da može biti od koristi i kod astme i artritisa, te da generalno zbog visokog nivoa kiseonika, pomaže oporavku organizma i podmlađivanju.

Tretmani blatom iz Crnog mora poboljšavaju cirkulaciju, pa se neretko koriste i za podmlađivanje kože i smanjivanje bora, navedeno je na sajtu Deadsea.com.

mrtvo more utisci

Zanimljivosti o Mrtvom moru

  • Mrtvo more se smatra najnižom tačkom na celoj Zemlji.
  • Zbog izuzetno visoke gustine i saliniteta Mrtvog mora, kupači jednostavno plutaju u vodi.
  • Čak deset puta više je Mrtvo mroe slanije od Sredozemnog.
  • Postoji mit da je na Mrtvom moru nemoguće izgoreti. Naravno da to nije istina i da treba voditi računa.
  • Drevni svici sa Mrtvog mora, otrkiveni pukim slučajem polovinom prošloga veka, od izuzetnog su značaja za istoriju Jevreja. Priča kaže da je jedan pastir u blizini Mrtvog mora, u Kumranskim pećinama tražio odbeglu ovcu i naišao na neverovatno očuvane drevne rukopise, za koje je utvrđeno da su najstarije rukopisno svedočanstvo hebrejskog jezika ikada otkriveo na izraelskom tlu.
  • U Bibliji se Mrtvo more pominje kao Slano more.
  • Kroz istoriju, pratili su ga i drugačiji nazivi: Đavolje more, Istočno more, Smrdljivo more, Sodomsko more, Lotovo more, Prvobitno more…
  • Sodoma i Gomora se često vezuju za Mrtvo more, iako se u Bibliji zapravo pominje u priči o Lotovoj ženi i u proročanstvu o Mrtvom moru, proroka Jezakilja. Inače, stubovi od soli, koji su poznati kao Lotova žena, nalaze se na padinama planine Sodome, u njegovom jugoistočnom delu. Prema pomenutom proročanstvu, doći će vreme kada će vode Mrtvog mora biti potpuno preobražene, pa će u njima sve vrveti od života.
  • Ne preporučuje se kupanje u Mrtvom moru ukoliko na koži postoje posekotine ili poderotine, kao što se ne preporučuje ni potapati glavu u vodu, upravo zbog visokog saliniteta.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *