Zašto je Santorini najlepše ostrvo Grčke?

Podeli

Santorini, jedan od biser Kiklada, je mnogima prva asocijacija na Grčku. Ovo vulkansko ostrvo koje Grci nazivaju još Tira ili Fira se više godina za redom nalazi se na „skromnoj“ listi  najlepših evropskih, ali i svetskih ostrva, pa nije čudno što ga mnogi smatraju najlepšim helenskim ostrvom.

Zašto je Santorini najlepše ostrvo Grčke?
pixabay

Santorini pripada grupi ostrva Kiklada i nalazi se u Egejskom moru, oko 200 km od kopnenog dela Grčke. Poznato po klasičnoj kikladskoj arhitekturi, luksuznim hotelima i vilama, najlepšim zalaskom sunca, tradicionalnim selima i  belom vinu ( Assyrtiko). Bio je pod „vlašću“ Grka, Rimljana, Vizantije, Mlečana, Osmanlija i na kraju ponovo Grka.

U istoriji je ovo ostrvo upamćeno po jednoj od najvećih vulkanskih erupcija starog veka.

Pored Grka, na ostrvu koje je dobilo naziv po Svetoj Irini, žive i drugi narodi, kao što su Albanci, Bugari i Nemci. Većina nacionalnih manjina se nastanila na ostrvu posle erupcija vulkana 1950. i šest godina kasnije.

santorini grcka
pixabay

Prestonica ostrva

Fira se nalazi na zapadnoj obali ostrva i glavna dešavanja na ostrvu su baš tu. Centar je dnevnog i noćnog života ostrva. Pored odličnih restorana i isto tako dobrog šopinga, pruža turistima još mnogo toga.

Jedna od zanimljivih lokacija u blizini Fire nalazi se na samo 8 km od centra Santorinija. Tokom posete čuvenom arheološkom nalazištu Akrotiri, uverićete se koliko je zapravo život na ostrvu bio razvijen tokom starog veka.

santorini plaza
pixabay

Plaže na Santoriniju

Kamari plaža je jedna od najpoznatijih i šljunkovita je. Ono što je zanimljivo da je prekrivena crnim šljunkom, tako da se fenomenalno uklapa uz grčko beskrajno plavetnilo.

Perisa plaža ima crni mekani peskom i dok sa jedne strane gledate u more, sa druge strane se prostire brdo proroka Ilije gde se nalazi i manastir njemu posvećen.

Crvena plaža je takođe leti omiljena turistima. Bela plaža je skrivena među liticama, tako da do nje možete isključivo doći morskim putem. Postoje i mnoge druge plaže, ali četiri navedene su ono što ovo ostrvo Kiklada čini magičnim.

Santorni vina

Ovo vulkansko ostrvo je poznato širom sveta ne samo po svojoj lepoti, već i po veoma ukusnim i pitkim vinima.

Svakom turisti se preporučuje da ih proba, a postoji čak i muzej posvećen ovom piću koji se nalazi u neposrednoj blizini plaže Kamari. Vinarija Kucojanopolis sa turistima deli svoju priču uz degustiranje nektara od grožđa.

Hot springs

Jedna od atrakcija ovog zanosnog ostrva su Hot springs, mesto gde se turisti, a i meštani, kupaju u prijatno toplim vulkanskim vodama. Do Hot springsa se dolazi krstarenjem oko ostrva.

Oia

Oia je danas jedna od najpoznatijih svetskih turističkih atrakcija, pre svega zbog prelepih fotografija. Ovde se po mnogima može videti i najlepši zalazak sunca na svetu.

santorni grcka
pixabay

Žičara

U staroj luci ostrva nalazi se žičara koja turistima pomaže da se ne penjuu uz 566 stepenika. Vožnja njome budi uzbuđenje i sreću, a kako i ne pored takvih prirodnih lepota kojima Santorini obiluje.

Šta mnogi zameraju Santoriniju?

Rabljenje magaraca! Iako je po magarac jedna od čestih asocijacija turistima na ovo ostrvo, mnogi se zalažu da se ove plemenite životinje prestanu rabiti.

santorini
pixabay

Cena smeštaja na Santoriniju

Iako mnogi odustaju od ovog ostrva, jer misle da samo oni sa dubokim džepom mogu to sebi da priušte, luksuzni hoteli nisu jedini smeštaj na Santoriniju. I dalje je moguće po pristupačnim cenama pronaći smeštaj preko Airbnb-a, ili naš je savet da pratite Google mapu i raspitujete se mejlovima o cenama direktno.

Cene aranžmana na Santoriniju, možete pogledati OVDE.

Kako stići do Santorinija i kakav je prevoz na ostrvu?

Do Santorinija se dolazi morskim ili vazdušnim putem. Leti između Beograda i Santorinija cirkulišu čarter letovi.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *