Koliko nedelja traje trudnoća?

Podeli

Poznata i kao gestacija, trudnoća predstavlja sasvim prirodan biološki proces u životu žena, u toku koga dolazi do razvoja fetusa, odnosno u kasnoj fazi razvoja, embriona u unutrašnjosti materice.

Koliko nedelja traje trudnoca
Pixabay: fezailc

U proseku, trudnoća traje 40 sedmica, odnosno oko devet meseci, koliko je potrebno da prođe od momenta oplodnje do momenta rođenja.

U toku trudnoće se javljaju brojne kako fiziološke i hormonalne promene kod žena, tako i promene koje su emotivne prirode.

Koliko nedelja traje normalna trudnoća?

Nakon što dođe do spajanja spermatozoida i jajne ćelije, javljaju se tri glavna stadijumi razvoja fetusa, odnosno kasnije embriona:

  • prvih 8 sedmica traje embrionski stadijum, kada dolazi do brze celularne deobe i do formiranja glavnih organa i struktura jednog fetusa
  • od devete sedmice do porođaja traje fetalni stadijum, kada raste i razvija se fetus, te prirodno dolazi do usavršavanja organa i pripreme fetusa za život van materice
  • treća faza je porođaj

S obzirom na to da je u pitanju period u životu žene koji je sasvim drugačiji, to nije čudno što se trudnoća često naziva i drugim stanjem. Od ključne važnosti je prenatalna dijagnostika i nega, jer je to izuzetno značajno ne samo za zdravlje bebe, nego i majke.

Koliko nedelja traje trudnoća?

Uzevši u obzir da se računa od prvog dana poslednje menstruacije do momenta porođaja, to je odgovor na pitanje koliko nedelja traje trudnoća uglavnom da je to 40 nedelja, odnosno sedmica, što je oko devet meseci.

Svakako je vrlo važno napomenuti i to da je navedeni period prosečna dužina trudnoće, ali da do porođaja generalno može doći čim žena uđe u deveti mesec, odnosno dve nedelje pre ili nakon predviđenog termina.

Nekoliko načina postoji za računanje termina porođaja, mada se medicinsko računanje trudnoće pokazalo kao najtačnije.

Računanje datuma porođaja se može vršiti na sledeće načine:

  • najčešći metod je na osnovu prvog dana poslednje menstruacije, na koji se doda još 40 sedmica
  • na osnovu ultrazvučnog pregleda u ranom stadijumu trudnoće može da bude izvršena preciznija procena termina porođaja
  • na osnovu datuma oplodnje, pod pretpostavkom da trudnica to zna, kada se dodaje tačno 266 dana, odnosno 38 sedmica

U svakom slučaju je važno na vreme otići na pregled kod ginekologa, koji će omogućiti trudnici da dobije preceznije informacije ne samo o tome koliko nedelja traje trudnoća, odnosno kada se predviđa porođaj, nego i o mnogo čemu drugom što će joj taj period olakšati.

Medicinsko računanje trudnoće

Ono na čemu se zasniva medicinsko računanje trudnoće jeste prvi dan poslednje menstruacije. U tom slučaju trudnoća prosečno traje 40 nedelja od prvog dana poslednje menstruacije, mada može doći do odstupanja, odnosno do porođaja može doći u periodu od dve sedmice pre ili nakon navedenog datuma.

U principu se na prvi dan posle menstruacije dodaje 280 dana, te se tako utvrđuje preliminarni termin porođaja.

Kalkulator trudnoće

Sve je više trudnica koje zanima kako mogu da koriste kalkulator trudnoće, uzevši u obzir da postoje brojne internet aplikacije i programi, koji im nude mogućnost da dobiju nešto preciznije informacije o datumu porođaja.

Međutim, treba biti posebno obazriv prilikom korišćenja takvih alata i u svakom slučaju se najpre preporučuje kontaktirati nadležnog ginekologa, koji će verovatno izvršiti medicinsko računanje trudnoće, te u tom smislu dati odgovor na pitanje koliko nedelja traje normalna trudnoća, odnosno kada on predviđa da će doći do porođaja.

Ne zaboravite da je tokom perioda drugog stanja, odnosno graviditeta najbitnije da nadležni ginekolog bude upoznat sa stanjem trudnice, te da prati njenu trudnoću, kako bi eventualno mogao da reaguje ukoliko to bude bilo potrebno.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *