Gde se nalazi Toskana?

Podeli

U centralnom delu Italije nalazi se jedna od 20 regija, koja je poznata po izuzetno velikom broju znamenitosti, ali i po fascinantnim predelima.

Gde se nalazi Toskana
Pixabay: DagnyWalter

Izuzev Firence, koja je glavni grad Toskane, na području ove regije nalaze se i gradovi Sijena i Piza, ali i Luka, Prato, Livorno i drugi. Ono po čemu je Toskana još poznata svakako su i predeli, koji se nalaze pod zaštitom, ali i po značajnom broju drevnih gradova koji su očuvani do današnjih dana.

Zanimljivo je pomenuti da se na Listi svetske baštine UNESCO-a nalazi čak šest lokaliteta na području Toskane. Uz to, u ovoj italijanskoj regiji postoji čak 120 rezervata prirode koji su pod zaštitom.

Toskana Italija

Uzevši u obzir da zauzima površinu nešto manju od 23.000 kvadratnih kilometara, Toskana se smatra jednom od površinski najvećih regija Italije. Sama regija je podeljena na ukupno deset provincija, to jest okruga, a ima i izlaz na Tirensko i Ligursko more.

Izuzev Apenina, koji se prostiru u centralnim i severnim delovima regije, Toskana se može pohvaliti i dolinom reke Arno, oko koje se nalaze ravničarski predeli, kao i područjima koja su nadaleko poznata po uzgoju vinove loze i različitih vrsta voća, ali i po proizvodnji vina, pa se u tom smislu po prirodnim lepotama Toskana definitivno izdvaja u odnosu na druge regije zemlje.

Na oko 20 kilometara udaljenosti od Livorna nalazi se ostrvo Elba, koje je i najveće od sedam ostrva, koliko ih obuhvata Toskanski arhipelag.

toskana italija
Pixabay: Makalu

Znamenitosti Toskane

Kada se uzme u obzir podatak da je Toskana po površini najveća regija Italije, jasno je sasvim i zbog čega nije tako lako odlučiti odakle treba početi sa nabrajanjem znamenitosti. Jednostavno, u kom god delu regije da se nađete, sigurno ćete otkriti neku od njih.

Da li će to biti gradovi poput Firence, Sijene i Pize recimo, ili banje, među kojima je Montekatini jedna od najpoznatijih ili kulturni pejzaži, zavisi od itinerera i afiniteta turista.

Neke od najpoznatijih znamenitosti Toskane su:

 • Firenca – glavni grad regije se neretko pominje kao Grad muzej. Izuzev Trga Duomo i crkve Santa Maria Novela, u Firenci se nalazi i galerija Ufići, kao i Ponte Vekio, čuveni most preko reke Arno. Budući da je u pitanju grad iz koga je potekla renesansa, to nikako ne treba propustiti ni posetu trgu Mikelanđelo, na kome se može videti replika skulpture Davida, ovog čuvenog renesansnog umetnika.
 • Piza – grad nadaleko poznat po Krivom tornju, još je jedna od znamenitosti Toskane.
 • Sijena – blizina Ligurijskog mora i odlično očuvana arhitektura, neki su od razloga za posetu ovom toskanskom gradu.
 • San Điminjano – poznat i kao Grad sa lepim kulama, San Điminjano važi za jedan od bolje očuvanih drevnih gradova.
toskana firenca
Pexels: Fede Roveda

Toskana zanimljivosti

 • U Toskanskom arhipelagu se izuzev ostrva Elba nalazi još šest manjih ostrva.
 • Na jugu ove italijanske regije je Marema, oblast koja se smatra jednom od najlepših u tom delu zemlje.
 • Smatra se da su još praistorijski ljudi naseljavali područje današnje Toskane, dok se Etrurci smatraju zaslužnim za nastanak naziva regije.
 • San Điminjano jedna je od atrakcija ne samo Toskane, nego i cele Italije.

Čak nešto manje od 20 plaža na području Toskane nosioci su Plave zastave.

 • Za Toskanu se vezuje i poja kulturni pejzaž, što se slobodno definiše kao pejzaž koji je stvorila ljudska ruka, a na području ove regije postoji značajan broj takvih lokaliteta.
 • Na području Toskane se uzgaja autohtona rasa govečeta Kijanina (it. Chianina), specifična po tome što ima izuzetno krupne primerke govečeta.
 • Most Ponte Vekio jedna je od znamenitosti Firence, glavnog grada regije.
 • Jedan od najstarijih muzeja u zemlji, ali i u svetu, Ufići, nalazi se u Firenci.

Toskanski grad Piza poznat je po čuvenom Krivom tornju.

 • U Sijeni se svake godine drugog dana jula i 16. dana avgusta organizuju konjičke trke. Ono po čemu je ova tradicionalna manifestacija posebna i jedinstvena jeste što konji prolaze kroz ulice grada.

Grad Cetinje u Crnoj Gori jedan je od partnerskih gradova grada Sijene u Toskani.

 • Pojedine porodice koje žive na području Toskane se tradicionalno bave uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina, pa čak ima i onih, u kojima se ta tradicija neguje više od pet vekova kontinuirano.
 • Najvažnija luka čitave regije je Livorno, koji je po površini na trećem mestu u Toskani.
 • Iako ne spada u red izuzetno posećenih turistčkih destinacija, Livorno je poznat po odlično očuvanoj arhitekturi iz doba klasicizma.

Frančesko Petrarka, čuveni italijanski pesnik, rođen je 1304. godine u Toskani, u gradu Arecu.

 • Jedna od znamenitosti toskanskog grada Prata je i Carski zamak.
 • Odlično očuvano staro gradsko jezgro, koje okružuju renesansne zidine, znak je raspoznavanja grada Luka, koji se takođe u Toskani nalazi.

Grad Kruševac u Srbiji jedan je od partnerskih gradova Pistoje, toskanskog grada udaljenog od Firence nešto više od 30 kilometara.

 • Izuzev vinograda, u okolini Sijene se mogu videti i maslinjaci.
 • Napoleon Bonaparta je bio prognan na toskansko ostrvo Elba. Upravo se na tom ostrvu, koje je površinski najveće u čitavom arhipelagu, mogu posetiti dve vile – Mulini i San Martino, u kojima se nalaze izložbene postavke posvećene Napoleonovom boravku na ostrvu.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *