Koliko se dugo kuvaju jaja?

Podeli

Možda će nekome zvučati čudno ili, čak i smešno da ljudi pitaju koliko se dugo kuvaju jaja, prosto zato što je to vrlo jednostavno. Međutim, vreme kuvanja jaja treba uskladiti sa time kakvu konzistenciju želite.

kolikos e kuvaju jaja
Pexels: Kristina Paukshtite

Kuvanje jaja je osnovna kulinarska tehnika koja, iako naizgled jednostavna, zahteva preciznost ako želite postići određenu teksturu belanca i žumanca. Jaja se mogu kuvati sa različitim stepenima „čvrstoće“ belanca i žumanca, a vreme kuvanja je ključni faktor koji određuje ovu teksturu.

Uz to, način na koji se kuvaju jaja takođe može uticati na lakoću sa kojom se ljuska može ukloniti, kao i na ukupni ukus i izgled jaja.

Šta utiče na to koliko se dugo kuvaju jaja?

Faktori koji utiču na vreme kuvanja su brojni, ma koliko ne obraćali pažnju na to. Na prvom mestu je važno koje su veličine jaja. Dobro je poznato da veća jaja zahtevaju duže vreme kuvanja od manjih.

Temperatura jaja pre kuvanja je takođe važna, budući da će se jaja koja su već na sobnoj temperaturi kuvati brže ona koja su izvađena direktno iz frižidera.

Dobro je znati i to da na većim nadmorskim visinama, voda ključa na nižim temperaturama, što može produžiti vreme kuvanja.

Bitna je i količina vode. I zato bi trebalo da koristite dovoljno vode da jaja budu potpuno prekrivena, plus dodatnih dva do tri centimetra, što osigurava ujednačeno kuvanje.

Podrazumeva se da je i kvalitet jaja bitan, budući da svežija jaja mogu biti teža za ljuštenje nego starija jaja, ali ukus im je često bolji.

Kako se kuvaju jaja?

Najpre operite jaja pod mlazom vode, kako biste uklonili sve eventualne nečistoće, pa ih stavite u šerpu i prelijte ih hladnom vodom. Postepeno zagrevanje vode do ključanja pomaže u prevenciji pucanja ljuske jaja.

Kada voda dostigne tačku ključanja, smanjite vatru tako da voda blago vrije onoliko minuta, koliko je potrebno da jaja dostignu željenu konzistenciju. Zatim brzo ohladite jaja nakon kuvanja prebacivanjem u šerpu sa hladnom vodom.

Vreme kuvanja jaja

Ukoliko želite rovita jaja, tada je potrebno kuvati ih između 4 i 6 minuta, a nikako duže od sedam. Kuvana jaja s polu-mekanim žumancem zahtevaju kuvanje od 8 minuta.

I na kraju, ako želite da jaja budu tvrdo kuvana, potrebno je da ih kuvate između 9 i 12 minuta.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *