Odakle vodi poreklo ime Dobrila?

Podeli

Često je naš narod praktikovao da imena deci daje po osobinama, koje roditelje žele da dete razvije u svom životu. A bilo je i onih slučajeva, kada su se imena davala prema životinjama, poput recimo muškog imena Vuk ili ženskog Vukosava ili Vuka, kako bi deca bila zaštićena od zlih duhova.

ime-dobrila-poreklo
Pexels: Kampus Production

Jedno od starih srpskih imena, koje je najverovatnije slovenskog, pa čak i sanskritskog porekla je i ime Dobrila, kao i sve varijante izvedene od imenice ili priloga dobro.

Dobro kao najviša vrednost

Nije tajna da se u istoriji filozofije dobro smatra vrhunskim etičkim principom. Osoba koja teži dobru, zapravo ima za cilj da tako dela tokom života da dopre ovog, po mišljenju mnogih filozofa, najvišem životnom principu.

Smatra se da slovenski termin dobar, koji je kasnije usvojen i u srpskom jeziku, zapravo vodi poreklo iz sanskrita i to od pojma dhab, koji se slobodno i opisno prevodi kao nešto što dela u skladu sa sopstvenom svrhom.

Zanimljivo je pomenuti da se imenica, odnosno prilog dobro i dobar koristi za nastanak mnogih, krajnje pozitivnih termina kao što su: dobronamernost, dobroćudnost, dobrota, dobrodušnost i sličnih.

Ime Dobrila

Ako se uzme u obzir poreklo pojma dobro, odnosno dobar i njegovo značenje, onda se žensko ime Dobrila može prevesti ne samo kao ona koja je dobra, nego kao ona koja dela u skladu sa dobrim.

U tom smislu se očekuje da žena koja nosi lično ime Dobrila nastoji da tokom svog života dostigne nivo vrhunskog dobra.

Varijante imena Dobrila

Kao i mnoga druga lična imena, bilo ženska ili muška, tako isto i ime Dobrila može da se sretne u različitim varijantama, bilo ženskim ili muškim, koje potiču iz istog korena. U pitanju su imena:

  • Dobra
  • Dobrinka
  • Dobrica
  • Dobrivoje
  • Dobrilo


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *