Šta ako se vaša majka i supruga ne slažu najbolje?

Podeli

Međuljudski odnosi zahtevaju ulaganje u svakom smislu te reči, ali i iskrenost. I tako jeste kada su u pitanju normalni porodični odnosi, da ih tako okarakterišemo.

Šta ako se vaša majka i supruga ne slažu najbolje?

Pod pojmom normalnih, odnosno zdravih odnosa i u porodici i van nje, smatraju se obično oni koji su na prvom mestu puni poštovanja, a zatim i uvažavanja i razumevanja. Sve to, naravno, mora da bude obostrano, da bi jedan odnos zaista i bio kvalitetan.

Ipak, poznato je da postoje porodični odnosi koji su tradicionalno loši, kao što je odnos između svekrve i snaje, kao i odnos između zeta i tašte, mada ređe. Zašto je to tako nije baš sasvim jasno, tek odnos svekrve i snaje se nalazi u samom vrhu negativnih porodičnih odnosa, što zapravo uopšte ne mora da bude tako.

Zašto svekrva ne voli snaju?

Obično posesivna svekrva ima problem sa snajom. I svidelo se to vama kao njenom sinu ili ne, mora se priznati da takav problematičan odnos obično bude u početku. Ukoliko postoji volja i želja sa obe strane, sve to se može prevazići.

Međutim, neretko se događa da volje nema, pa se onda problematični odnos između svekrve i snaje, kako vreme odmiče, samo produbljuje. I jedini koji najviše pati u svemu tome jeste sin, odnosno suprug, što obično neće priznati ni jedna ni druga.

Ukoliko imate iskren odnos sa majkom, te je upitate zašto ne voli snaju, odnosno izabranicu vašeg srca, nemojte očekivati baš iskren odgovor. U takvim situacijama posesivna svekrva će nastojati da pronađe stotinu opravdanja za svoje ponašanje. Sa druge strane postoji i ignorisanje svekrve od strane snaje, što je drugačija vrsta problema, koja takođe vodi ka poremećenim odnosima.

Ali svakako i jedna i druga strana imaju svoju dozu krivice u tako lošem odnosu, u to nema nikakve sumnje.

Šta možete da učinite?

Pitanje koje postavljaju mnogi muškarci čije se majka i supruga ne slažu baš dobro u većini slučajeva jeste šta je to što oni mogu da učine, ne bi li se taj odnos poboljšao?

Odgovori mogu biti različiti i zavise isključivo od celokupne situacije, ali i od karakternih osobina svake od njih. U principu ono što je najbolje da učinite jeste da se ne mešate u njihov međusobni odnos, koliko god je to moguće i da pustite da vreme odradi svoje, odnosno da i jedna i druga strana pokažu dobru volju da rade na kvalitetu međusobnog odnosa.

Nažalost, u praksi sve to deluje prilično teško, prosto zato što najčešće odnos svekrve i snaje koji započne loše sa bilo koje strane, retko kada može da bude poboljšan.

Ono što u većini slučajeva ni jedna ni druga ne shvataju, jeste da je njihovom sinu, odnosno mužu zapravo najteže u toj situaciji. Svesno ili ne, i svekrva i snaja donekle očekuju da on stane na stranu jedne od njih, što je u suštini gotovo neizvodljivo, ma kako nekome delovalo jednostavno.

Na svu sreću, ima i onih porodica u kojima je odnos između svekrve i snaje najnormalniji i pun uvažavanja i poštovanja, sa obe strane. U takvim porodicama i jedan muškarac može da uživa, jer će se njegova majka dobro slagati sa izabranicom njegovog srca. A šta čovek više od toga može poželeti?


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *