Šta je i kako se igra jamb?

Podeli

Drevna igra jamb, poznata i kao yahtzee u nekim delovima sveta, igra je koja kombinuje elemente sreće, strategije i socijalnog druženja. Iako se često percipira kao jednostavna igra, istorija i složenost jamba čine ga izuzetno fascinantnim. Ova igra, koja je stekla svetsku popularnost, ima svoje korene u drevnim igrama bacanja kostiju.

kako se igra jamb
Pexels – Skitterphoto

Danas, jamb je više od igre – to je kulturni fenomen koji spaja generacije, budi takmičarski duh i pruža neograničene sate zabave.

Istorija i poreklo jamba

Dok je tačna istorija jamba nejasna, mnogi veruju da su slične igre igrane u drevnim kulturama, gde su kosti korišćene kao primitivne kockice. Te drevne igre često su bile više ritualne prirode, a mahom su korišćene za proricanje ili donošenje važnih odluka.

Moderni jamb, kakvog ga znamo danas, verovatno vodi poreklo od engleskih i skandinavskih igara bacanja kockica iz 19. veka. Međutim, prava popularizacija igre dogodila se sredinom 20. veka, kada je E. S. Lov (engl. E. S. Lowe), preduzetnik i proizvođač igara, formalizovao pravila i započeo masovnu proizvodnju igre pod nazivom yahtzee.

Međutim, iako se jamb često karakteriše kao igra sreće, ona takođe zahteva taktiku i strategiju. Kao šah ili poker, jamb zahteva da se igrač oslanja ne samo na sreću bacanja, već i da razmišlja unapred, planira poteze i adaptira se na situacije koje se menjaju sa svakim bacanjem kockica. Zbog ove dubine, jamb je igra koja može biti jednostavna za učenje, ali u isto vreme može biti i vrlo izazovna.

Jedna od najvećih privlačnosti jamba je njegova društvena komponenta. I mada se čak može igrati i samostalno, jamb je najzabavniji kada se igra u grupi. Druženje, razgovor, takmičarski duh i nepredvidivost svakog bacanja čine svaku partiju jedinstvenom.

Osnovna pravila jamba

Igrači koriste pet standardnih šestostranih kockica. U svakom krugu, igrač ima pravo na tri bacanja. Nakon prvog i drugog bacanja, igrač može odlučiti koje kockice želi zadržati, a koje ponovo baciti.

Tabela za beleženje rezultata sastavni je deo ove zanimljive igre i podeljena je na dva dela, odnosno na gornji i donji. U poljima koja se nalaze u gornjem delu, igrači beleže rezultate za brojeve (od jedinica do šestica). U onima koja se nalaze u donjem delu listića za jamb beleže se specifične kombinacije poput:

 • Full House
 • Straights
 • Jamba
 • i drugih

Neke od osnovnih kombinacija uključuju:

 • jednosmerne – zbir svih kockica koje pokazuju jedinicu
 • dvosmerne – zbir svih kockica koje pokazuju dvojku
 • tris – tri kockice iste vrednosti
 • četvorka – četiri kockice iste vrednosti
 • full house – tri kockice jedne vrednosti i dve kockice druge vrednosti (npr. 2-2-2-5-5)
 • mali straight – četiri uzastopne kockice (npr. 1-2-3-4)
 • veliki straight – pet uzastopnih kockica (npr. 2-3-4-5-6)
 • jamb – svih pet kockica iste vrednosti

Strategija igre

Dok je sreća značajna, postoji i element strategije u odlučivanju koje kockice zadržati, koje ponovo baciti i gde beležiti rezultate kako bi maksimizirali ukupne bodove.

Igrači se ređaju i svaki igrač ima tri bacanja po krugu. Nakon svakog bacanja, igrač može odlučiti koje kockice želi zadržati, a koje ponovo baciti. Posle trećeg bacanja, igrač beleži svoj rezultat u jedno polje na tabeli. Jednom kada je rezultat zabeležen u određenom polju, taj rezultat ne može biti promenjen.

Igra se završava kada su sva polja na tabeli popunjena za sve igrače. Igrač sa najvišim ukupnim brojem bodova je pobednik.

Treba imati na umu i to da su navedena osnovna pravila za jamb, ali postoje razne varijacije i verzije igre koje mogu biti složenije, pa čak postoji i jamb koji se može igrati online.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *